A flat converted in the 19th century, with a terrace and a conservatory,
in an 18th century building in Le-Mans’ pedestrian town centre
Mans, SARTHE pays-de-loire 72000 FR

Location

Le Mans has very good motorway and rail connections such that France’s main towns can be reached in 1 to 4½ hours by TGV train (Paris-Montparnasse in 55 minutes and a 1¾-hour direct link to Roissy-Charles-de-Gaulle airport). The A11 motorway is 15 minutes away; the Loire Valley is an hour away. An aerodrome is near to the Le-Mans-24-hour racing circuit and the Porsche-Experience-Centre driving school, two golf courses and the Le-Pôle-Européen-du-Cheval equestrian centre. Le-Mans is home to numerous parks and riverside promenades as well as the Plantagenet city. A 15-minute walk away are Botanical Gardens spanning 5 hectares. The work of Jean-Charles-Alphand, they include French formal and landscaped gardens as well as a rose garden. Also, the park known as “Quinconce des Jacobins”, created in the 18th century, is followed by the romantic Tessé garden, at the foot of the museum of the same name. Le-Mans is a town of art and history. The Jacobins market, renowned for its authenticity, is held next to the cathedral and the medieval Plantagenet city.

Description

The building, dating from the 18th and 19th centuries, is in a pedestrian street, with all food shops. During the last century, it gave access to a historic distillery, now transformed into offices. Set back, behind a door opening on to the street, a private stairway provides access to two floors. This flat is on the first and a planted, south-west facing terrace is to be found on the courtyard facade. The flat is laid out on three sides of this “hanging garden”.

The flat

A door, set back on the landing, opens into a vestibule, housing a 19th century, hanging stairway. It provides access to two lounges, one overlooking the street, the other opening on to the west-facing terrace, as well as to a dining room and a toilet. The conservatory, following on from the dining room, is partially laid out as a kitchen and partially as a summer eating area. Then comes a hall area, with a stairway going to a belvedere for cleaning the conservatory, a study and a utility room, housing the boiler. On the road side, three east-facing, double-glazed windows illuminate a first lounge and a study or small bedroom. A door leads from the lounge, on the terrace side, to two bedrooms, a shower room, with a toilet, and a bathroom, with a cloakroom. The stairway in the vestibule goes up to the second floor. A hall area provides access to a bedroom, a toilet and a shower room. This second level has an independent entrance, if so required.


First level
The reception rooms include some beautiful original decorative features. The floors are laid with herringbone pattern parquet flooring; those in the Napoleon III style conservatory and the kitchen are covered with Venetian terrazzo flooring, with decorative motifs. The outstanding dining room was designed by a Parisian interior decorator in the early 20th century and its walls still have their original, richly illustrated, silk coverings. The wainscoting and the ceiling are colourful. Other outstanding features to be found on the premises include the Malicorne potteries that the builder used to highlight his love of hunting. These adorn the exterior walls of the terrace and the corridor in the night-time section. The Napoleon III style conservatory remains intact with its belvedere. Its glazing was partially redone to improve the insulation so that it can be lived in comfortably all year round. Both lounges have marble fireplaces.
Second level
This level can be reached via the 19th century, interior stairway housed in the vestibule or via the building’s outside stairway which constitutes an independent entrance.

The terrace or hanging garden

Spanning a surface area of 45 m², it can be reached from the conservatory, the main lounge or one of the bedrooms. The floor is covered with wooden strip flooring. Facing south-west, this outside area, planted with potted trees, is bordered by flower beds and features an ornamental pool. The outside lighting has been designed such that it enhances the architectural decor as well as the plants.

The cellar

A vaulted cellar is used for storage purposes.

Our opinion

These premises have some beautiful features remaining from the pleasant way of life of the Age of Reason which continued into the industrial era. The refinement of the interior decoration, with its silk wallcoverings, is enhanced by the addition of the conservatory, filtering the soft light that radiates throughout the flat. Its lighting is especially good, given that the flat has a triple aspect. With its independent entrances, it would be ideal for a number of family configurations and it would be possible, if so desired, to add extra space that is available in the building. It goes without saying that the everyday way of life is made particularly easy by its town centre location and the TGV train station is but a 5-minute walk away.

462 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 893909

Land registry surface area 646 m2
Number of bedrooms 4

French Energy Performance Diagnosis

Consultant
Sarthe


Catherine Boivin +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more