A low consumption, wooden house, designed by an architect,
under the foliage of Verrières-le-Buisson Forest
Verrières-le-Buisson, ESSONNE paris 91370 FR

Location

The town of Verrières-le-Buisson, 14 km to the south-west of Paris, is a green lung on the outskirts of the French capital. The town extends over the sides of Bièvres Valley, halfway between the French capital and Versailles, near to the plateau of Saclay and its renowned schools and universities. The forest to the west of the city of Paris, favoured in bygone times by the kings of France for hunting deer and wild boar, is ideal for those who enjoy practicing sport, for hikers and for those who like to take long walks along the pathways. A golf club is also nearby.
Numerous schools are in the local area: École-Steiner-Waldorf, École-Paul-Fort, the Léonard-de-Vinci primary school and the Pierre-Mendès-France infant school. A school bus service is provided for pupils. Paris can be reached in 20 minutes by car via the Porte-d’Orléans and the Porte-de-Châtillon as well as via the RER train line C. Igny is but a 15-minute walk from the property as is Bièvres RER train station.

Description

This house, near to Bièvres town centre, nestles behind the treetops and is accessed via wide, remote-controlled gates. Completely made of wood and blending in with the surrounding vegetation, its 2-storey, cubic shape reflects a contemporary appearance. It was designed by an architect, specialised in creating buildings with a low energy consumption, in 2012. This house was, furthermore, awarded a prize, in the category for detached houses made of top-quality wood, in 2013.
The ground floor of this home comprises a double living room, steeped in light, courtesy of the many picture windows along its facade. The room is laid out under a high ceiling and opens into a fitted kitchen. Following on are a main bedroom and its adjoining bathroom.
A straight wooden stairway, with industrial guardrails, goes up from the lounge to the first floor and its mezzanine which can be seen from the lower level, as well as to three bedrooms. A courtyard, behind the house, provides access to a shed, a garage and a vast garden.

The house

This south-facing house was designed as a cube, featuring wide openings to let in copious amounts of daylight. Its facades were covered with cladding made from treated Douglas pinewood. Courtesy of its features and with no complex facilities, the property was given the French BBC (Bâtiment Basse Consummation / Low Consumption Building) certification. The insulated walls are lined with rockwool, 20 cm thick.


Ground floor
The first level of the house can be reached via a flight of metal steps as the house stands on piles. Once through the secured door, the area provides access to an entrance hall, a kitchen, a storeroom, a lounge, a dining room, a main bedroom and a toilet. The reception area is enhanced with a ceiling going up to a height of 5 metres and with light flooding in through large, south-facing, triple-glazed picture windows. The floor is laid with light-coloured, solid wood, parquet flooring. A wonderful original feature is a gutter integrated into the floor through which heating is diffused, excluding any need for radiators. Also in the aim of improving quality of life, an adjustable sunshade, fitted with a sun detector, makes it possible to control the amount of sunshine in the room. Extending the living room, a tiled kitchen has been fitted with first-class electrical appliances and a large, white Corian worksurface in the shape of a central unit. It also makes receiving guests comfortable. Here, a door conceals a technical area housing the De-Dietrich condensing boiler and numerous storage areas. The main bedroom faces north and has its own walk-in shower room. The upper level can be reached via a metal stairway.
First floor
The first floor comprises three bright bedrooms, with parquet flooring. They are fitted with radiators and built-in cupboards. The bathroom features a bath and a double vanity unit. The mezzanine gives a view looking down on to the garden below.

Our opinion

This property, soothed by the soft music created by the rustling of the trees and standing in a natural setting, was designed as a self-sufficient retreat from the rest of the world that is respectful of its surroundings. Between their squat shape, their refined lines and their ornaments with an air of feigned negligence, these premises are both unusual and contemporary. The architect cleverly imagined the interior areas as an anteroom to the garden, the property’s main feature, neighbouring the forest. Here residents can live, laze about and, why not, work, either alone or with others. A privilege so near to the French capital.

Exclusive sale

950 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 838762

Reception area35 m2
Living space140 m2
Number of rooms 4
Number of bedrooms 4
Possible number of bedrooms 4
Surface Garden550 m2
Surface Balcony10 m2



French Energy Performance Diagnosis

Representative


Selim Isker +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more