In the heart of a village in the Loiret region, in a park,
an 18th and 19th century manor house
Montargis, LOIRET center-val-de-loire 45200 FR

Location

The village of 1400 inhabitants with all local shops is situated on the edge of the Orléans forest, the Grandes-Bruyères arboretum, next to the Loire which runs through the small town of Sully-sur-Loire, close to Lorris-en-Gâtinais and Montargis, and about fifty kilometres from Orléans. Paris can be reached by motorway within an hour.

Description

The property is located at the entrance of the village. It covers an area of just over one hectare and is in a single lot. Several entrances give access to the property. The southern side faces the fenced park studded with trees, while to the north, the estate borders a departmental road. The English landscape garden, which is sheltered from view, consists of a wooded area and grassy flowerbeds. The species are varied; centuries-old oaks, plane trees, purple beeches, lime trees, weeping willows, birches, pines and other conifers. Flowering shrubs and hedges, lilacs, magnolias, hydrangeas, wisteria and honeysuckle, roses or boxwoods pruned in topiary emphasise the perspectives and the shades of colour. Some paved paths, a terrace and a pond round off the property. A heated swimming pool (11 m x 5 m) has recently been installed. From the road, the large iron gate opens onto a circular paved terrace and the garage of approx. 60 m². Wells and boreholes.

The manor house

The floor plan of the single-storey main building is rectangular, with a surface area of approx. 324 m², the reception rooms have a height of 3.7 m. The walls are made of plastered stone covered on the outside by a Virginia creeper. Two asymmetrical wings, one of which is set at right angles to the other, and a longère (French long farmhouse) back onto the central building. On the park side, large French doors with a semi-circular arch inspired by Lescot illuminate the rooms. Stone doorsteps and a gravel driveway showcase the facade. All doors and windows are brick-framed. The gable roofs have dormer windows and are covered with old tiles. Brick chimney stacks. The longère, with a surface area of approx. 250 m², is built over a full basement featuring a large storage room, boiler room and small wine cellar. On the first floor, there is an open-plan room of approx. 139 m² which has been converted into a private gym. One part is linked to the central building; a second hallway opens onto the circular terrace, a bedroom, bathroom, cloakroom and laundry room. A large window in the gable wall offers a view across the pool.


Ground floor
A hallway lightened up by a window on the garden side serves the two wings of the house. The tiled floor is enhanced by a white painted wall and high cupboards. On one side, three large rooms in a row have straight oak parquet floors complemented by skirting boards with dado rail. The white-painted walls feature a cornice. A study with a library is followed by a living room with a fireplace surrounded by a wooden mantle, carved with velvet, flowers and acanthus leaves. A high mirror above the fireplace reflects the light. Built-in bookshelves cover the wall. The billiard room features a dressed stone fireplace and a double wooden door. The (French) windows of the entire house illuminate the rooms, they are flanked by high wooden shutters. Follow a boudoir transformed into a home cinema and two bedrooms separated by a bathroom. A corridor leads to a toilet, a third bedroom and en-suite bathroom glazed with small green cement tiles from the floor to the bathtub wall, with a window and a cupboard. The other wing features a dining room with parquet flooring. The walls are decorated with skirting boards. An antique cast-iron wood-burning stove adds character to the room. An equipped kitchen features wooden furniture in burgundy and white colours. The floor is paved with cement tiles. Large storage cupboard. The kitchen opens onto a laundry/toilet room and a large service entrance also serving a bedroom and a bathroom. A door gives access to the basement of the longère. The floor is paved with old tiles and the walls are painted white. From the basement, a small wooden staircase leads to a room of approx. 139 m² with exposed beams. Access to the attic of the mansion.
Attic
The attic has not been converted. Exposed beams.

Our opinion

The property was once the village's old wine storehouse. Today, the vineyards of this area grow “Appellation Val-de-Loire” wines. The former inhabitants were artists, and perhaps that is why the old-fashioned charm of the house radiates a beautiful sense of romance. In any case, it is worth mentioning that the original materials and the work undertaken respect the Masonic spirit.

Exclusive sale

510 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 288237

Land registry surface area 13214 m2
Main building surface area 324 m2
Outbuilding surface area 153 m2
Number of bedrooms 4

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Dalila Bessahli +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more