A family home in Versailles’ historic Saint-Louis district,
a 700 m² garden and spectacular views of the palace parklands
Versailles, YVELINES paris 78000 FR

Location

At the beginning of the 1660’s, Louis XIV decided to set up court at Versailles and undertook to build a palace there, works which took more than 20 years. The town which developed in order to house part of the court was designed in accordance with symmetrical plans and strict instructions to create a harmonious layout around the palace. Since then, various districts have developed, each with its own character. The Saint-Louis district takes up the former site of Louis XIII’s Red Deer Park, hunting grounds that were urbanised as of 1685. Saint-Louis cathedral, constructed in the 18th century, is still the centre of the district, one of the historic key features of which was the King’s kitchen garden, designed to feed the population of the palace. With a good public transportation system, green open spaces as well as numerous shops selling arts and crafts, Versailles has become one of the most sought-after towns in the Ile-de-France region, especially as it boasts a pleasant way of life, just 17 km or a 15-minute train ride from the centre of Paris.

Description

The little street, in the midst of Versailles’ Saint-Louis district, is less than a 5-minute walk from Place-Saint-Louis, its market and the highly sought-after Rue-de-Satory. Facing south-east-west and featuring numerous windows, this 262 m², 3-storey house is set in the peace and quiet. On the ground floor, an entrance hall provides access to the living rooms: a kitchen, a dining room, a lounge and a study (or bedroom), whilst the upstairs comprises five bedrooms, a dressing room and three shower rooms. A cellar and two garages complete this property. Its garden, spanning almost 700 m², is dotted with several terraces, one of which looks out over the palace parklands. The house also has some admirable views. This property is but 10 minutes from the entrance to Versailles Palace and Versailles-Rive Gauche train station (on RER line C with 20-minute links to Paris). Versailles-Chantiers train station and the private Notre-Dame-du-Grandchamp school are just 15 minutes away.

The house

The classical, road side facade features four openings per level: three windows as well as an entrance door on the ground floor and four windows on each of the upper floors. The latter have geometric-patterned railings. The same layout is repeated on the garden side, but the alternating brick and stone is replaced by millstone grit and the facade is further modified into an L-shape by two, more recent extensions.


Ground floor
A few stone steps go up to the outside entrance door which opens into a corridor, paved with black and white tiles in a chessboard pattern. It provides immediate access on the right-hand side to a study, with parquet flooring and a fireplace, which could easily be used as a sixth bedroom. Discreet moulding decorates the ceiling, whilst the panelling on one of the walls features arched recesses. The corridor, then, continues to a vestibule, providing access to the living rooms and the garden. On the right-hand side, a kitchen is illuminated via a wide window, with a view of the garden and one of the terraces. Opposite, a dining room is steeped in light courtesy of its double aspect and its wide windows. The herringbone pattern parquet flooring and the coloured walls help to make this room particularly welcoming. A lounge has three wide openings on to the garden, with two double windows facing a terrace and a south-facing French window providing a view of the garden. Behind the stairway leading upstairs is a separate toilet and a door providing access to the cellar.
First floor
The stairway, with its wooden steps and its wood and wrought iron railings, goes upstairs. A landing provides access to a parental suite comprising a cloakroom, a shower room and a vast bedroom looking out over the palace parklands as well as the house’s garden. Also on this level are another two bedrooms on either side of a shower room, with a toilet. Oak wood parquet flooring is laid throughout this floor in a ladder pattern.
Second floor
The stairway continues up to this level and its wide, L-shaped landing, with a storage area. A very large, through bedroom offers views of Versailles palace parklands and the neighbouring mansion houses, whilst the second bedroom on this floor has a view stretching as far as the dome of Saint-Louis cathedral. Both bedrooms adjoin a shower room.
Basement
The rooms in the cellar are sound and well ventilated. They comprise two storage or games rooms, a wine cellar, a boiler room and a laundry room.
Garden
The garden, designed to include intimate areas varying in keeping with residents’ wishes, the seasons and the sun, is dotted with several terraces and a shed. It is planted with numerous fruit trees, including apple, pear, fig and cherry, as well as trees, shrubs and climbing plants such as bamboo, palm trees, wisteria and rose bushes. This garden takes full advantage of the centuries-old plane trees bordering it that belong to the palace parklands.

Our opinion

Saint-Louis, an area steeped in history and secrets, is without doubt one of the best kept addresses in the Ile-de-France region. The history of France, from the Sun King to the French Revolution was written between its wide, paved streets, in the bends of its streets flanked by “shacks” with Mansard slate roofs. Moving a family here, to this sought-after sector of Versailles, is an outstanding feat in itself, especially as the district is highly rated courtesy of its remarkably well-preserved architecture. But living on the edge of the palace parklands, looking down on to Lake Suisses, with views of the “Cent Marches” stairways and the “Orangerie”, is really exceptional. This house reflects its surroundings in that it is as rare as it is prized. Undeniably, this haughty residence and its garden exude the charm of those premises where meticulously designed, modern decoration blends perfectly with their old features. Solid colours such as ochre, royal blue and lime green, enhance a proud, classical decor, without altering its timeless elegance in any way.

3 500 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 122601

Land registry surface area 696 m2
Living space265 m2
Number of rooms 10
Number of bedrooms 5
Possible number of bedrooms 6



French Energy Performance Diagnosis

Representative


Caroline Caron de Panthou +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more