A 2nd floor, through flat, with a balcony, in a dressed stone building,
in the Saint-Georges district on Paris’ Right Bank
Paris, PARIS paris 75009 FR

Location

In Paris’ 9th arrondissement, the portion of the street is on the edge of the Nouvelle-Athènes (New Athens) area, a 19th century mecca of Romanticism, and Place-Adolphe-Max (once Place-Vintimille), on the old Bouëxière pavilion estate. This property, spanning more than 10 hectares belonged in 1747 to Charles-François-Gaillard-de-la-Bouëxière, Farmer General to the king, who had a French formal garden, modelled on the Tuileries, constructed there as well as a house resembling Apollo’s Temple. Since this time, the romantic property has disappeared but little has changed: enthusiastic exuberance abounds here with customers filling the cafés, brasseries and department stores, as described by Zola in his novel “Au Bonheur des Dames” (The Ladies’ Delight). Far from hordes of tourists, further attractions include the nearby public transport, secondary schools and sixth form colleges as well as numerous theatres and restaurants.

Description

The ground floor entrance, in the centre of the building, separates two shops. Once through double carriage gates, protected by a numerical keypad security system, the lobby itself is protected by painted wrought iron gates and a door with an interphone security system. On one side, a glazed door gives access to an entrance hall, where a quarter-turning, wooden stairway, with its wool carpet runner, goes up to the various floors, each one housing a single flat. A lift, set in the stairwell, also goes up to all levels.
The aesthetics of this flat, taking up the second floor, are elegant. The architectural company “Lieu-dit” has worked together with the owners to preserve the original character of this Napoleon III style flat, which was home to a couple of artists, Odette and Robert-Lepeltier, ceramist and painter at the beginning of the 20th century. They have consequently duplicated the colour of the walls and sought a harmony between the natural wood tints, the hues of coloured walls, the cement floor tiles, laid here and there, the white, bevelled “underground-style” tiles and the splashback in the kitchen.
The armoured, double entrance doors provide access to a wide entrance hall, with wall panelling, where a wooden bookshelf unit takes up an entire wall. The floor is laid with chevron pattern oak wood parquet flooring and the ceiling, going up to a height of more than 3 metres, is enhanced with its original cornices, featuring staff decoration. A living room, with its three windows and its balcony, communicates with a dining room. Two bedrooms are on either side of the living room, each with its own shower room. The main bedroom, reached via the dining room, looks out over the courtyard. A door in the entrance hall separates an area, laid with cement floor tiles, comprising a linen room, a guest toilet and, at the end of the corridor, a vast fitted kitchen, with an eating area, illuminated via a large window looking out over the courtyard. There, a door opens on to the back stairway. A gas-fired boiler provides heating and domestic hot water.

Our opinion

Life is more pleasant here, in this small, immaculately kept, co-owned property, than anywhere else in the French capital. Since the Belle-Époque, the atmosphere in the district, where the Romantics took up residence, has not greatly changed, not far from the theatres, museums and large shops: still just as Bohemian and romantic, ever secret and Parisian. In this history-filled universe, this flat can be proud, after first-class renovation works, of its subtle and scintillating combination of the old and the contemporary. It forms an elegant link between classicism and modernism. The brilliant white walls, the casement bolts and the cement floor tiles blend perfectly together with the fine moulding and the bookshelf units, creating a home that is both airy and distinguished.

Exclusive sale

1 950 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 497103

Ceiling height3.20
Living space171 m2
Number of rooms 5
Number of bedrooms 3
Possible number of bedrooms 4
Surface Cellar12 m2
Surface Balcony5 m2

Number of lots 9
Annual average amount of the proportionate share of expenses 5000 €

Aucune procédure en cours menée sur le fondement des articles 29-1 A et 29-1 de la loi n°65-557 du 10 juillet 1965 et de l’article L.615-6 du CCH

French Energy Performance Diagnosis

Representative


Guillaume Naa +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more