A 96 m² flat and its Japanese garden
in a residential district of Bagnolet on the outskirts of Paris
Bagnolet, SEINE-SAINT-DENIS paris 93170 FR

Location

Life in Dhuys, Bagnolet’s most residential district separated from the French capital but by a square, is very much that of Paris’ 20th arrondissement, a continuation of the Belleville plateau. Furthermore, this sector has a particularly good public transport network: tramway line T3 and underground lines 11 and 3 are all nearby as are numerous bus stops. For enthusiasts of the softer modes of transport, it takes some 20 minutes to reach Place-de-la-Nation or Place-de-la-Bastille by bicycle or electric scooter. This house, set in the peace and quiet, is 300 metres from a primary school and 500 metres from the town centre, with its weekly market.

Description

This 96 m² flat is part of a small co-owned building comprising three properties (simplified management) and is laid out in an old artist’s home, now divided into several flats. Plain and sober, the original house reflects all the architectural characteristics of the 1930’s workmen’s cottages: wide openings fitted with slatted shutters, refined railings, a rendered facade and an interlocking tile roof.
The ground floor of this flat comprises an entrance hall, with a cloakroom, a laundry room and a toilet, followed by a study as well as a 40 m² reception area and an open-plan fully fitted, contemporary kitchen. This room opens on to a south-facing garden, spanning approx. 60 m². Upstairs, it has two bedrooms, with parquet flooring, one of which has a sloping ceiling, and a polished concrete bathroom, with a bath, a wash-hand basin and a toilet.

The flat

Laid out in a house, this 96 m² flat takes up a large section of the ground floor and has a perfectly independent upstairs. At the end of a private courtyard, large enough to park several bicycles under a wisteria, a completely transparent, glazed door provides access to the premises. The vestibule leads immediately to a laundry room, a separate toilet as well as a cloakroom. On one side, a white wood stairway goes upstairs; on the other, a long bright corridor leads directly to the reception area, with its dark, wide strip pattern parquet flooring. Facing south and opening on to the garden, this room is illuminated by a row of double windows, running the length of the wall. It ends in an open-plan, fitted kitchen, laid out around a polished concrete counter. The Italian stone floor tiles extend into the corridor leading to the entrance vestibule. Next to it is a little study.
The upstairs is split-level. The first section comprises an east-facing bedroom, with parquet flooring. It adjoins a polished concrete bathroom, with a bath, a wash-hand basin and a toilet. Above, the flat’s second bedroom also faces east and extends under the slopes of the roof. It includes numerous storage areas.

The garden

The south-facing garden, surrounded by tall vegetation, spans a surface area of 60 m². It was recently landscaped in a Japanese style. A 4 m² shed, standing at the end of this garden, is the ideal place to store tools and children’s toys.

Our opinion

Once home to an artist, these premises stand out courtesy of their original layout. With its stairway, its sloping ceilings and its row of windows, this open-plan flat is reminiscent of a house. Exuding a serene, relaxing atmosphere, the result of a Japanese influence as regards the decoration, the polished concrete blends beautifully with the old wooden parquet flooring and the Italian stone. The clarity of the rooms blurs the boundaries with the verdant garden, creating a tranquillity that is virtually non-existent on the outskirts of Paris today. This property would be equally well suited to a pied-à-terre for modern-day nomads as a family flat with the possibility of installing an area for professional purposes.

777 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 495970

Reception area40 m2
Living space96.96 m2
Number of rooms 4
Number of bedrooms 2
Possible number of bedrooms 1
Surface Store room4 m2
Surface 20 m2
Surface Garden80 m2

Number of lots 3
Annual average amount of the proportionate share of expenses 0 €

Aucune procédure en cours menée sur le fondement des articles 29-1 A et 29-1 de la loi n°65-557 du 10 juillet 1965 et de l’article L.615-6 du CCH

French Energy Performance Diagnosis

Representative


Renaud Goalabré +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more