An ingeniously renovated, two-story flat under the rafters
in Cour-des-Bretons, between the Belleville district and Saint-Martin canal
Paris, PARIS paris 75010 FR

Location

In Paris’ 10th arrondissement, between the banks of Saint-Martin canal and the lively Belleville district, the Cour-des-Bretons is in a privileged sector of the highly commercial Rue-du-Faubourg-du-Temple. At the time of the industrial revolution, the square was essentially taken up by craftsmen: tanners, cabinet-makers, metalworkers, etc. The buildings were always laid out in the same manner: the workshop and the shop on the ground floor and the accommodation upstairs. Nowadays, the Cour-des-Bretons still has its appearance of yesteryear; a haven of peace in the midst of a district where everyday life buzzes with excitement. Small shops, cafés, restaurants and supermarkets are just a stone’s throw away. A theatre and a swimming pool are nearby for leisure activities. Goncourt and Belleville underground stations (lines 2 and 11) are a 3-minute walk away.

Description

This flat is laid out on the top floor of one of the buildings and spans a floor surface area of 63.50 m² (46 m² when measured in keeping with the French Carrez law). Its rooms are unconventional. The main level comprises a 33 m² living room, with an open-plan kitchen, a separate toilet and a shower. On the upper floor, the night-time area comprises two bedrooms and a bathroom, fitted with a bath, a walk-in shower, two wash-hand basins and a toilet. The renovation works carried out throughout this flat in 2020 have enhanced its original exposed beams. All the floors are covered with parquet flooring, with the exception of the bathroom, which has mosaic tiles.

The Cour-des-Bretons

The Cour-des-Bretons is like a unique housing estate, constructed at the beginning of the 19th century, which links Rue-du-Faubourg-du-Temple to Rue-du-Buisson-Saint-Louis. The road was created at the same time as the digging of the Saint-Martin canal and benefitted from the area’s industrial development. Since then, the Cour-des-Bretons has been reconverted and the old workshops have given way to open-plan flats and a few offices. A gated area, it is closed by two sets of tall gates, accessed via a numerical keypad security system and has a caretaker. In the paved courtyard, planted with a large number of trees, it is possible to take advantage of the outside areas (communal and private) and to rent carparking spaces (remote-controlled gates).

The flat

This 2-storey flat is on the second and top floor of a little, 19th century, working-class building which has but two flats per floor. The renovation works carried out very recently on the premises have enhanced their original features. The floor surface area spans 63.50 m² (46 m² when measured in keeping with the French Carrez law). The lower level comprises a 33 m², spacious living room, illuminated via two double casement windows. It includes an open-plan, fitted kitchen area in a corner of a dining room area as well as a lounge area. Further on, a separate toilet adjoins a walk-in shower. A central stairway goes up to the night-time area, laid out in what was once the attic space. Two bedrooms are steeped in light through fanlights. The bathroom is fitted with a bath, a walk-in shower, a toilet and two wash-hand basins, the design of which is reminiscent of old school facilities.

Our opinion

Right in the middle of one of Paris’ busiest shopping streets, the Cour-des-Bretons resembles a bubble of tranquillity surrounded by the hustle and bustle of the city. With its wooded, paved courtyard and its delightful, small buildings, this area still exudes its atmosphere of yesteryear, an air that is quite provincial. It is a little village where everyone knows one another and the address is a jealously-guarded secret. In these charming, relaxing surroundings, the ingenious renovation of this flat has optimised all nooks and crannies to create an intimate but functional area, that is both spacious and sober. The premises reflect a resolutely modern style with their fanlights, their geometric lines, their refined, monochrome hues and their old beams. This property is, without doubt, a promise of a peaceful way of life.

625 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 582969

Reception area33 m2
Living space63 m2
Number of rooms 3
Number of bedrooms 2

Annual average amount of the proportionate share of expenses 980 €


French Energy Performance Diagnosis

Representative


Renaud Goalabré +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more