In Paris’ 15th arrondissement, painter Blanche-Camus’ art studio
under the roof of a dressed stone building
Paris, PARIS paris 75015 FR

Location

On the Left-Bank, the dressed stone building stands in the north of the Saint-Lambert district in the midst of Paris’ 15th arrondissement, between Rue-de-Vaugirard, Rue-de-la-Convention and Rue-Lecourbe. It was here, shortly after its construction, that painter Blanche-Camus took up residence. This post-impressionist and pointillist painter became known for her canvasses, described by an enthusiastic critic as being “illuminated by the sun, a warm, vibrant, warming sun shining on the red flowers of the gardens”. Nowadays, the district is renowned for its shops, its cafés and its well-known brand stores. Saint-Lambert Square, Blomet swimming pool and several cinemas are just 5 minutes away on foot, whilst the underground station, less than 300 m away, makes it easy to reach Montparnasse in just a few minutes.

Description

The six-storey, dressed stone building features all the classical markers of a building from the 1900’s: wide, double, wooden entrance doors, cornices, pediments and balconies protected by wrought iron railings. The entrance hall, its floor still laid with the original ceramic tiles, houses a stairway and a lift that go up to the fifth floor. There, on the landing, a last stairway goes up to the art studio that takes up the entire sixth and top floor.
The entrance door opens directly into the flat’s main room: a bright reception area spanning more than 60 m². It is divided into areas laid out as a dining room, a lounge around a fireplace, with a brick hearth, and a study, lined with large bookshelf units. With its dual aspect, more than 45 m² of glass and wrought iron atria windows, restored like-for-like with the originals, let copious amounts of light flood into the room, its ceiling going up to a height of 5.60 metres. Floors are covered with strip pattern, solid oak wood parquet flooring laid on floor joists. Near to the fireplace, which has replaced the old, cast-iron Godin wood-burning stove, a square of ceramic tiles has been preserved. An open-plan kitchen, also illuminated via a small atrium, is laid out near to the dining area.
A discreet, wooden stairway goes up to a mezzanine and the more private sections of the flat. The main bedroom adjoins a shower room and toilet. Another two bedrooms share a second shower room and a separate toilet. The mezzanine also features numerous storage areas and bookshelf units. On the landing, next to the guest toilet, the study could easily be reorganised so as to create a new entrance and a fourth bedroom.
In the basement, a cellar and two nearby car parking spaces, are available for purchase (€30,000 each).

Our opinion

It is light that characterises an artist’s studio and how better to ensure its presence than by taking up residence under the zinc roofs of the City of Light? Like a figurehead on the top floor of a 1900’s building, this flat is an observatory looking out over the Parisian sky. Up there, atria windows and openings bathe the areas in light all day long. Courtesy of an architect’s ingenious work, this studio has taken on the appearance of a comfortable, open-plan flat, whilst keeping its original patina of time. The amazingly spacious areas, the sharp lines and the simplicity of the layout bestow it with authenticity and character. A blank canvass on which the future owners of the premises can express the nuances of their own personal palettes.

1 930 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 663955

Reception area60 m2
Ceiling height5.60
Living space135 m2
Number of rooms 5
Number of bedrooms 3
Possible number of bedrooms 4
Surface Cellar6 m2

Number of lots 7
Annual average amount of the proportionate share of expenses 3360 €

Aucune procédure en cours menée sur le fondement des articles 29-1 A et 29-1 de la loi n°65-557 du 10 juillet 1965 et de l’article L.615-6 du CCH

French Energy Performance Diagnosis

Representative


Alain Sander +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more