A Renaissance-style chateau in 22 ha of meadows and woods
on the side of the river Loire just 2 hours from Paris
Amboise, INDRE-ET-LOIRE center-val-de-loire 37400 FR

Location

In the Loire Valley, classified as a World Heritage site by UNESCO. 30 minutes from Tours and near to Amboise. On the side of the royal river bordered by chateaux and beautiful houses, this wild, tranquil river where landscapes endlessly change between wooded islets and sand banks, a migratory path for birds. A natural mosaic with a rare biodiversity. In the “Garden of France”.

Description

Once through the entrance gates, the chateau appears on the right-hand side. On the other side, on the edge of the property, outbuildings follow one after another: a caretaker’s cottage, stables, a tithe barn, the old cowshed and a foaling stall. Between the two is the main courtyard. In the centre of the latter, a 12th century tower used as a dovecote, precedes a small, square pavilion known as the “house of Cézanne”, the painter having kept his palettes and brushes there during his stays at the chateau. Behind these two buildings, the wooded hillside is hewn with several caves used as a wine cellar, a garage and storage areas, one of them housing an ice cave, the masonry chamber of which is perfectly preserved. Two hectares of woods, within easy reach of the chateau, extend over the hillside and another nine hectares run alongside the river Loire, between the road and the river. Twelve hectares of meadows, used as paddocks as well as pastures and all enclosed by wooden rail fencing, extend at the foot of the hill, between the road and the chateau. Given over to the raising of horses, each one has the necessary facilities.

The chateau

Originally a defensive building, it was remodelled as a holiday home during the Renaissance era. This property belonged to Princess Orsini under Louis XIV, to the duke of Choiseul under Louis XV and to Julia-Daudet under the Third Republic. The main, south-west facing facade of the building is flanked by a central, octagonal stairway tower, composed of brick and freestone. The rear, north-east facing facade is flanked, on one side, by an oblong tower and, on the other, by a round tower, both of which are built outside of the main carcass. The roofs are covered in slate, that of the main building has two slopes featuring, on one side, two stone dormers with curves and pinnacles, richly enhanced with floral decoration and chimera. The windows are mullioned.


Ground floor
The main entrance is set in the octagonal tower which has a through vestibule. The latter provides access to a study, a lounge and a dining room as well as to several utility rooms. Floors are covered with terracotta tiles, walls are composed of brick and freestone, beams are exposed and the spiral stairway is made of white stone. The reception rooms have oak wood parquet flooring, laid in a ladder pattern, leaded light windows adorn the main and side facades, a set of interior double doors. The lounge features brick and freestone walls, a white stone monumental fireplace and painted joists. Fabric covers the walls in the dining room.
First floor
This level comprises three bedrooms, two of which intercommunicate, a study, a toilet and two landings, one for the main stairway and the other for the back stairway going down to the kitchen. Each bedroom has its own shower room. One of the bedrooms is enhanced with a monumental fireplace, the stone mantel and the brick chimney breast of which are painted. This fireplace is listed and has been meticulously restored. The bedroom floors are laid with parquet flooring, whilst those in the study and the bathrooms are covered with terracotta tiles.
Second floor
Perched on the sculpted stone guardrail, a chimera is ready to pounce. The spiral stairway is the only one that leads to this floor which comprises five bedrooms, two of which have anterooms, two shower rooms and an attic.

The outbuildings

These follow on one from the other, extending over a length of approx. 45 metres. The roofs are covered with small tiles, the facades are rendered such that the stone is exposed and the openings vary in accordance with the use of the building.


Caretaker’s accommodation
Spanning approx. 112 m² of living space, this cottage comprises a living room, with a fireplace, a kitchen and a back kitchen on the ground floor. Upstairs are two bedrooms and a shower room.
The stables
The stables include 13 horse loose boxes spread around in various places, 5 in the outbuildings and 8 in the pastures.
Barn
The barn, spanning a ground surface area of 134 m², has a 9-metre-high ridge.
Stable
Spanning a surface area of 52 m², the old cowshed is well preserved and still in its original condition.

Our opinion

The main Renaissance-style building is comfortable and of a reasonable size.
Its history and its architecture dictate that it should join its peers on the French Historic Monument List. Favoured by its location, it has an outstanding view over the last wild river and could make more than one of them envious. A place of inspiration, it is easy to understand why the site was so dear to Julia-Daudet and why her painter and poet friends liked to come and stay.

Exclusive sale

2 300 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 225435

Land registry surface area 22 ha 33 a 39 ca
Main building surface area 480 m2
Number of bedrooms 8

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Marie-Antoinette de Groulard +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more