A listed, 16th & 18th century castle, its outbuildings and its 8 ha of parklands,
45 minutes from Périgueux in the midst of the Green Périgord area
Thiviers, DORDOGNE aquitaine 24800 FR

Location

Less than an hour from the A89 motorway, 1½ hours from Bergerac (international airport) and Angoulême (TGV train station), about an hour from Limoges. In the undulating Green Périgord area, criss-crossed with a multitude of rivers.
Thiviers, perched on the top of a combe, is a lively, little medieval town with all amenities. The town, renowned as being on the southern edge of the Périgord-Limousin Regional Nature Park, is an old stronghold along the road between Périgueux and Limoges as well as a stopover for pilgrims travelling the Way of Saint James. Its SNCF train station provides links to Paris via Limoges and to Bordeaux via Périgueux. In the local surroundings are several exceptional sites: Excideuil, Hautefort, Brantôme (Périgord’s “Venice”), Jumilhac-le-Grand, Saint-Jean-de-Côle, Bourdeilles and Auvézère Gorges.
This property is set in a remote village, just a few valleys from Thiviers and Excideuil, in the depths of peaceful, verdant countryside where the view stretches into the distance. In a nearby market town, a lake, owned by the municipality, includes an area for swimming.

Description

This property, extending over 8 discontinuous hectares, stands on the outskirts of a sprawling, sparsely-occupied village, adjoining a church, where an underground tunnel said to link them still awaits exploration. The main entrance, between two pilasters, opens into parklands slightly dominating the castle. These comprise a central driveway, a grassy parking area delimited by a low wall and ancient trees, an outbuilding with a vast lean-to, a spring and the historic entrance, with its 16th century, double monumental gateway, still featuring runners for a drawbridge. A flight of stone steps goes down to the castle courtyard, also laid to grass. It is enclosed by a high wall on the church side and a low wall, topped with pilasters and wrought iron railings and featuring a pedestrian gate, giving access to the orchard and the large wooded parklands on the south-west side. Beyond, an enclosure, where goats and sheep graze, surrounds the lake, then large, fenced meadows preserve the view over the countryside. On the west side of the wooded parklands, a farm shed, used for storing firewood, stands against a long, high, stone wall.

The castle

This castle was the fiefdom of the Joubert family from the 13th century until 1812. It was redesigned in the 18th century, with the exception of the 16th century square keep, topped with a hip, slate roof, tall like a church bell-tower, and flanked by a stairway turret, with a candlesnuffer roof, housing a lookout room, with a fireplace. Following a fire in 1995, the roofs have gone but both towers remain, with their machicolation, a window with a finely wrought Renaissance surround, sculpted heads featuring the hair and ruff of Catherine-de-Medici and a room with a cross-ribbed vault on the ground floor. Works to restore and make the building weathertight have been carried out, but await completion.


Ground floor
Under exposed joists and in a muted light, a long, central corridor, with old parquet flooring and stone floor tiles bearing the patina of time, provides access to all the rooms. The stairwell on the north-east side also acts as an entrance hall. The old kitchen still has all of its rustic character, with its exposed stone walls, its stone floor, its ceiling beams, its monumental fireplace featuring a double woodstore and its bread oven. Following a laundry room, a double cellar, for storing produce and a wonderful vaulted cellar. The main entrance hall on the south-east side is a hall area set between a large reception lounge, with panelling, moulding and an adjoining library, and a little lounge, still in its original condition. The last few rooms correspond to a self-contained flat, with basic home comforts, comprising a bedroom, with a bathroom, surrounded by a living room with a separate toilet and a kitchen.
First floor
The layout on this floor is identical to that on the ground floor. A long corridor, with parquet flooring and painted walls and ceiling, decorated with fleur-de-lis motifs, provides access, on the north-east side, to three bedrooms of varying sizes, one of which is enhanced with a dressing room and a shower room, with a toilet. The latter is connected to the flat which could be used as accommodation for a caretaker. On the south-west side, an 80 m² reception room, fitted with a toilet, adjoins the tower. The only through room, it is bright and embellished with authentic features such as leaded lights decorating a mullioned window. It is adjoined by a bedroom with exposed stone walls and terracotta floor tiles. The latter is fitted with a dressing room and a shower room, with a toilet. The last three rooms are laid out as a suite, comprising a living room, with panelling, moulding and Versailles pattern parquet flooring. A bedroom, with a dressing room, a shower room, with a toilet, and a room with its anteroom.
Tower
Only the ground floor room with its cross-ribbed vaulted ceiling is habitable. The first two levels of the tower are directly linked to the castle via the corridor or the reception room. The top two floors can only be reached via the spiral stairway in the turret. No longer covered by a roof, the top two rooms in the tower and the turret are now terraces. Rooms on the south-west side await restoration.

The caretaker’s cottage


Ground floor
The caretaker’s cottage, adjoining the castle at right angles, has an independent entrance. Its first level comprises two rooms, with exposed stone walls, one of which still features vestiges of a monumental fireplace.
First floor
A stairway goes up to a living room, with a fireplace, two bedrooms and a shower room, with a toilet.

The outbuildings

An outbuilding, standing at the entrance to the property, features arched openings and a steep roof, covered with flat tiles. It is laid out as an artist’s studio, with several adjoining rooms, a cloakroom and a shower room, with a toilet. It is adjoined by a vast lean-to, under a wooden roofing framework, in use as a workshop.
And lastly, several wooden garages stand against the north wall.

Our opinion

Lovers of building heritage will appreciate this property’s ever-authentic architecture, reflecting styles dating from the Renaissance through to the Age of Reason. Although habitable in its current state, with a muted atmosphere and historical home comforts, it would be possible to give the listed tower, burnt by fire in 1995, back its original appearance. Fortunately, water no longer runs through the building and, therefore, has to be drawn from the spring. Wooded, flower-filled parklands and sheep grazing around the lake are the only obstacles on the horizon, ensuring its rustic authenticity.

660 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 776329

Land registry surface area 8 ha 31 a 76 ca
Main building surface area 650 m2
Number of bedrooms 8
Outbuilding surface area 250 m2
including refurbished area145 m2

Consultant


Jonathan Barbot +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more