A small, 18th century chateau, its orangery and its 1.6 ha of parklands
in Brignoles, with its good road network
Brignoles, VAR provence-cote-dazur 83170 FR

Location

Just 1.5 km from the centre of Brignoles, in the midst of a vast natural setting, spanning some 20 hectares, this chateau and its parklands are within easy reach by road as the slip roads for the A8 motorway, linking Nice to Aix-en-Provence before continuing towards Lyon and Paris, are nearby. Brignoles is less than an hour from the Mediterranean beaches. Toulon and Aix-en-Provence TGV train stations are a 45-minute drive away and Marseille international airport can be reached in an hour. Although the twenty or so hectares surrounding the chateau and its parklands are classified as farmland, no activities that might generate nuisances are practiced. They do, however, provide this property with a countrified setting and an unobstructed view over the surrounding hills.

Description

A private lane, some 200 metres long, leads to the north of the parklands and gives access to a vast wooded area, to the north of which is a fountain. To reach the oldest section, protruding on the south side and dating back to the 18th century, visitors have to go around the chateau’s north, 30-metre-long facade which dates from 1880. The 1880 extension works also created two small towers, flanking the house on the east and west sides. In front of the chateau, a large irrigation reservoir, crossed by a little bridge, is in the foreground of a view stretching over the hills to the south of Brignoles. Two wicket gates are on the west side of the “greenhouse garden”, previously used as an orangery.

The chateau

Constructed in the second half of the 18th century, the original, rectangular, 3-storey chateau, with walls almost 80 cm thick, had a compact appearance. In 1880, a time when it was taken over by the family of the current owner, two wings leading to two small towers were added, together with a vast extension which spanned the full new width on the north side of the house. All the roofs, whether on the 18th century building, the extension or the two towers, are hipped. More recently, the residents have set aside the old section and the east wing for their own personal use and divided the west wing and the extension on the north side into three large flats. Two-thirds of the attic space has also been converted.
The ceilings vary in height between 3 and 3.3 m in the main rooms on the first and second levels, whilst they are limited to a height of approx. 2 m under the exposed beams in the converted attic.
The layout of the load-bearing walls is such that, if so desired, new owners could create four reception rooms, each spanning more than 80 m², on the ground and first floors by taking down intermediate partition walls.


Ground floor
An entrance door on the south side provides access to the owners’ flat. The ground floor of the latter comprises two reception rooms protruding on the south side, a dining room, a kitchen and its storeroom in the east wing, a through north-south corridor as well as the main stairway. A passageway under the stairway leads to a vaulted cellar, spanning approx. 12 m². The dining room also gives access to a utility room, housing the boiler which heats the entire chateau, as well as to a toilet. Period paintings adorn the ceilings in the reception rooms. The latter as well as the corridor have black and white floor tiles laid in a chessboard pattern, whilst the dining room and the kitchen have terracotta floor tiles. A brick and marble fireplace enhances one of the reception rooms and most of the doors and windows are arched. The south facade also gives access to the entrance hall of the first rented flat which is followed by a vast lounge on the north side, a small kitchen, with cement floor tiles, a shower room, with a toilet, and a contemporary spiral stairway. A vast room, spanning more than 35 m² and used for storage purposes, adjoins the lounge and could be used to extend it. And lastly, on the north-east side, large, double, wooden doors open into several storage rooms which could be united to form an area spanning approx. 55 m². A wooden stairway, also on this side, goes up to the entrance doors to the other two rented flats.
First floor
The main stairway in the owners’ flat, with its terracotta tiles steps and wooden nosing, goes up to a landing providing access to three bedrooms. One of them continues into the east wing which could also be used as a bedroom and gives access to a shower room, laid out in a tower. Terracotta floor tiles are laid throughout this level and two of the bedrooms are adorned with wall paintings. The biggest bedroom, on the south side, has a large bathroom and a toilet. Old frescoes on the landing itself have been partially renovated. The spiral stairway, in the first rented flat, goes up to a vast landing providing access to a large bedroom, on the north side, a small bedroom on the south side laid out in what was once the chapel, as is shown by the small stained-glass feature embellishing the window, and a shower room. With regard to the two other flats, laid out over the first and attic floors, the second rented flat opens into a vast, 43 m² lounge, with a kitchen area, extended by a bedroom, communicating with a bathroom, and toilet. A stairway leads to the upper floor. The third rented flat spans smaller surface areas, including a 36 m² lounge-kitchen, a small bedroom and a toilet. Similarly, an interior stairway communicates with the converted attic space.
Attic
The owners’ flat extends under the rafters with a landing and three bedrooms, with old terracotta floor tiles, as well as a bathroom, a toilet and a long, 28 m² room above the west wing of the chateau. The beams are exposed, painted or varnished and the rooms are illuminated via low windows or skylights. The second rented flat has two bedrooms on this level, one of which is very big, with a low beam running through it, as well as a bathroom, a shower room and a toilet. And lastly, the third rented flat, similarly, has three bedrooms, a dressing room and a bathroom, with a toilet. Two of the bedrooms as well as the dressing room could be united to form one 33 m² bedroom.

The parklands and the outbuildings

The parklands surrounding this chateau have numerous areas shaded by various species of tall trees. The spring that supplies the property makes it possible to enjoy the coolness of a fountain and a network of open gutters, leading to the large, water reservoir, containing some 900 m³, populated by numerous fish, two round ponds and miscellaneous ponds in the orangery. The latter takes the form of a walled area spanning approx. 2,500 m², which is also wooded and includes a long greenhouse, spanning approx. 90 m², ending on the west side with a small pavilion, topped with a roof shaped like a Chinese hat. In addition to the latter and a carport for four cars on the north side of the property, two lean-tos adjoin the chateau, one of which houses the oil tank for the central heating.

Our opinion

The quality of the setting reinforces a feeling of being in the midst of the countryside, an impression that is enhanced by the magnificence of the tall trees in the parklands and the coolness of the various watering places. The orangery and its greenhouse add to the charm of the property and can also be used for functions, without encroaching on the parklands. The current layout of the chateau ensures the privacy of each flat. By reopening doorways and recuperating sections currently neglected, new owners could make use of vast reception areas and enjoy a soberly elegant, character property, spanning more than 800 m², something which is quite rare in this region.

1 640 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 151899

Land registry surface area 16167 m2
Main building surface area 751 m2
Number of bedrooms 16
Outbuilding surface area 200 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Denis Béraud +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more