A renovated, traditional, long farmhouse, its outbuilding and
a small house, awaiting inspiration, on the outskirts of Le Blanc in the Brenne region
Poitiers, INDRE center-val-de-loire 86000 FR

Location

Where the borders of the Poitou and Berry regions meet, just 5 minutes from Le-Blanc, a little town on the edge of Brenne Regional Nature Park, the legend of which would have it that the area was formed by Gargantua’s footprints. Le-Blanc is laid out on the banks of the river Creuse, giving the town its original topography, with an upper and a lower section. Its medieval aspect was partially transformed in the 19th century when it was decided to construct a bridge over the river Creuse, after three centuries of using a ferry. A town with more than 6,000 inhabitants, it has all shops and amenities. Poitiers and its TGV train station (80-minute links to Paris) are 55 km away. In Gartempe Valley, Saint-Savin and its abbey, classified as a World Heritage site by UNESCO, are 10 minutes away and Angles-sur-l’Anglin, said to be one of France’s most beautiful villages, is 20 minutes away.

Description

The lane, a turning off the main road, winds its way across the fields, surrounding the hamlet, where thick hedges embellish the scenery. Constituting the last constructions of the hamlet with, on one side of the lane, the traditional, long farmhouse as well as its garden and, on the other, the small house and the barn, enhanced with a section laid to lawn. (Fibre optic broadband cabling has just been installed in the hamlet.)

The traditional, long farmhouse

The facade, parallel to the lane, features several openings, including one large window. A little tower, slightly set back at one end, enhances the farmhouse’s gable, just like the utility building, housing the boiler room and swimming pool machinery, set at right angles at the other end. The roof is covered with flat tiles, the walls are rendered and all the doors and windows are double-glazed.


Ground floor
The entrance hall opens into a living room, with immediate access to a large cloakroom where suitcases are also stored. This living room features two large picture windows, one of which opens on to the garden on the south side. All the doors and windows are double-glazed. The impressive beam systems comprising the ceiling go up to a height of 3.40 m. This room also houses a contemporary wood-burning stove. An adjoining open-plan kitchen has wide picture windows opening on to the garden and the swimming pool. The ceiling is 3.70 m high. A door in the kitchen opens into a back kitchen which has its own door leading outside as well as access to a cellar. The living room has stone floor tiles, whilst the kitchen has terracotta floor tiles. At the other end of the kitchen and on the other side of the living room is a guest toilet. A corridor provides access to a first bedroom, with a dressing room and a wash-hand basin, a linen-laundry room, a second bedroom and a bathroom, with a shower and toilet. And lastly, a study in the tower features a fireplace. A wooden stairway goes up to the first floor. The corridor and the study have terracotta floor tiles, whilst the bedrooms have parquet flooring.
First floor
This level is reached via the study and a wooden stairway. A landing provides access to a third bedroom. The attic could very easily be converted into additional bedrooms and/or bathrooms (plumbing already laid on) or other leisure rooms.

The garden

This garden is always sunny as it faces south. A garage in a corner is actually used for storage purposes. A pond, fed by rainwater, enhances the grassy areas. Plum, various types of cherry, peach, apple, pear and fig trees will delight those who love to pick their fruit straight from the trees and make home-made tarts or jams. The 9.5x3.8 m swimming pool is heated via a geothermal system. It is discreetly installed on the west side of the house. The surrounding fields are undergoing organic conversion.
It would also be possible to purchase an additional three hectares.

The little house

Only its rendering has been redone so as to keep it harmonious with the main house. It probably dates from the 15th century. Three rooms compose the ground floor, the upstairs is reached via the outside. It still has its original terracotta floor tiles, a fireplace and a bread oven. The ground floor spans a surface area of 73 m². Its renovation works will need to include the laying on of water and electricity, both within easy access.

The barn

This barn is in its original condition but could undergo renovation works in a similar vein to the traditional, long farmhouse. It spans a ground surface area of 160 m². The upstairs, spanning the same surface area, could be converted. The barn currently shares a 2,500 m² garden with the little house. This could easily be divided.

The hamlet

It would also be possible to purchase an additional house, spanning more than 150 m², with a 2,500 m² garden adjoining that of the barn, as well as another barn with its land (approx. 2,300 m²), following on from the traditional, long farmhouse and its garden. Such purchases would then make the hamlet completely private.

Our opinion

Secluded without being isolated as it is just a few minutes from the town of Le-Blanc, this property will appeal to enthusiasts of a tamed natural setting. The renovations carried out in keeping with the premises have taken advantage of all the assets of this through, high-ceilinged building. The use of old and quality materials reveals not only a historical but also a contemporary touch. This traditional, long farmhouse could also set the tone for the renovation of the little house.

435 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 145707

Land registry surface area 8600 m2
Main building surface area 200 m2
Number of bedrooms 3
Outbuilding surface area 160 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Jérôme Broun +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more