An old, 19th century, extended and renovated sheepfold,
amidst the depths of the Var countryside
Roquebrussanne, VAR provence-cote-dazur 83136 FR

Location

This house, spanning approx. 175 m² and set amidst vines on the edge of a little, slightly undulating forest, planted with Mediterranean species, is near to the little village of La-Roquebrussanne. Toulon, its TGV train station and the sea are some 20 km away, Brignoles and slip roads for the A8 motorway to Lyon and Paris are about 30 km away. Aix-en-Provence TGV train station is an hour’s drive away; Marseille-Marignane international airport is 1¼ hours away.

Description

A turning off the tarmac road, a little, 250-metre long, dirt track, perfectly able to take cars, makes its way through the vines to the house. The latter, standing on the edge of a forest, only comes into view at the last minute. An old sheepfold, probably constructed at the very end of the 19th century, it was extended with an additional room, set at right angles, and then fully renovated seven years ago. Laid out on a gentle slope, it has two terraces adjoining the house on two different levels.

The house

This house, still featuring the rectangular shape of the original sheepfold, was extended by a room set at right angles, currently used as a vast study. The exterior of the front door and the garden level windows are topped with wood and brick canopies. Although the stone of the sheepfold has been covered with rendering, the more recent section now features exposed stone, whilst the level opening on to the upper terrace, with its blue shutters, reflects a more Mediterranean appearance.


Ground floor
The house can be entered either via the front door or via the vast picture window in the study. The first opens directly into a lounge, with parquet flooring, extended via a step into an open-plan kitchen. The lounge also houses a contemporary wooden stairway going upstairs. An authentic Canadian, wood-burning stove, with its heat distribution nozzles, is sufficient, together with that in the study, to heat the entire house without having to use any of the electric radiators. The kitchen, adjoining an exposed stone wall, has a central worksurface and a stone sink. It opens into a little storeroom hewn in the rock and communicates with the vast study-dining room which could equally well become a bedroom. Two of its walls also feature exposed stone, whilst the floor is laid with terracotta tiles from Saint-Tropez. A little corridor, on the opposite side of the house, provides access to two bedrooms, one of which is smaller than the other. Both featuring indoor wooden shutters, they share a shower room, with an earthenware sink. The latter communicates with a machine room and its storage area.
First floor
This level comprises a large bedroom which opens on to the upper terrace. Its vast bathroom (bath and shower) is completed with a dressing room and a separate toilet. The floors are covered throughout with flattened bamboo. One entire wall is lined with cupboards.

The garden

Strictly speaking, the garden is composed of two terraces connected to one another via a flight of stone steps and is bordered by a small pond, a parking area near to the study and an area laid to grass. The remainder of the land can be found by following a path through the forest, leading to two small outbuildings used for storing bicycles and gardening equipment. This relatively sparse forest is dotted with terraced areas and provides views here and there of the neighbouring vines. The land, spanning more than a hectare, is not enclosed, the only neighbour being the vineyard. A borehole and a recent micro waste-water treatment plant help to make the house independent.

Our opinion

Blending beautifully in with its natural surroundings and steeped in absolute peace and quiet, this little character house was renovated in keeping with its original style. The unobstructed view from the terraces over the surrounding vineyards and the neighbouring mountains makes visitors put the rest of the world on hold. The seasons follow harmoniously on from one other, enabling residents to appreciate the heat from the robust Canadian wood-burning stoves in winter, the shade of the forest and the coolness provided by the thick walls in the summer, not forgetting the blazing colours of the vines in autumn.

520 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 321771

Land registry surface area 10157 m2
Main building surface area 175 m2
Number of bedrooms 3
Outbuilding surface area 15 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Denis Béraud +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more