In Bordeaux, an old clinic,
renovated into an unusual house
Bordeaux, GIRONDE aquitaine 33000 FR

Location

This house, in the midst of Bordeaux’ Caudéran district, stands just a stone’s throw from the Primrose sports club. The centre of the county town of the Gironde department is just 8 minutes away by bicycle. Public transport services, 200 metres away, provide direct access to the train station and the airport. Paris is 2½ hours away door-to-door. The Saint-Seurin district is a 20-minute walk and Caudéran town centre is just a few hundred metres away. Amongst the numerous nearby schools is a Montessori school. Secondary schools, sixth form colleges and tertiary schools are within easy reach. The Caudéran district includes the “Park Bordelais”, with its 30 hectares of green open space where local inhabitants like to go walking or cycling.

Description

This old professional building, once an ENT clinic constructed in 1973, has been transformed into a house where the key features of its initial architecture have been preserved. This property was designed by Jacques-Hondelatte, one of Bordeaux’s top architects. The Portmann family, pioneers of ENT for four generations, commissioned the local architect to construct an edifice in which they could install their clinic. Although unknown to the general public, Hondelatte is a cult creator for several groups of designers, of all ages, with renowned personalities such as Jean-Nouvel and Rudy-Riciotti. Pioneer of digital architecture in France since the middle of the 1980’s, Jacques-Hondelatte has gradually seen his work become appreciated by his profession. In 1998, he received the “Grand Prix National de l’Architecture” (National Grand Prix of Architecture). Jean-Nouvel, long a colleague with whom in 1984 he notably designed a sixth form college in Pessac, near to Bordeaux, defined his work as “une architecture qui passe par l’abstraction et la parole et non plus par des croquis” (architecture created by abstraction and words and not sketches).

The house

This house is accessed via a main door opening off of the street.
The transformation of the clinic into a house was entrusted to architect, Boubacar-Seck, one of Jacques-Hondelatte’s students. He worked on a fair compromise between transformation and preservation. The house spans a total of approx. 180 m². The clinic’s offices have been transformed into bedrooms, the waiting rooms on the intermediate levels into a lounge or a study.
The key feature of the house is its monumental concrete stairway, linking the various levels. It is steeped in light courtesy of its immense atrium roof. There are six floors and intermediate landings. The stairway has been designed like a living room for the current owners.


Ground floor
The entrance corridor provides access to an open-plan living room-kitchen. The kitchen area is fully fitted. The floor is paved with large, industrial-style tiles. An immense fresco adorns one of the walls, bestowing the premises with a very artistic effect. This level also includes a laundry room, a toilet and a bicycle storage area. A stairway goes down to the basement where the former ENT testing rooms have been transformed into a bedroom with a shower room. Concrete and wood were the two main materials used during the renovation works.
Floor
A first intermediary level has been converted into a lounge, with a wide picture window, looking out over an outside patio. It comprises a bedroom and a bathroom. The actual first floor is taken up by two bedrooms, with a bathroom. The second intermediate level is now an open-plan library-study.
The top floor, with its 6.5 m high ceiling, has been transformed into a vast suite, comprising a bedroom, a shower room, a toilet and a vast dressing room.

Our opinion

The work undertaken to redesign the areas, whilst keeping the aura of the building, has made it possible to make full use of the house. This transformation has guaranteed the continuity of the premises. The character of the house is revealed as of the entrance hall and every level is an invitation to continue exploring. The immediate proximity to Lussy Park and its playgrounds easily makes up for the lack of outside areas: the Villa Primerose tennis courts and the various sports clubs as well as the cycle paths immediately add a conviviality to the house. The district is extremely environmentally friendly with a network of cycle paths, a shared composter, a carsharing station and a charging station for electric cars as well as shared vegetable garden plots and the availability of a short produce distribution circuit.

Exclusive sale

998 500 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 948292

Land registry surface area 126 m2
Main building surface area 178 m2
Number of bedrooms 5

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Christophe Grelier +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more