A family home, near to the Bec-d’Allier,
in wooded parklands in south-west Burgundy
Nevers, NIEVRE burgundy 58000 FR

Location

In the Bourgogne-Franche-Comté region, near to an attractive town, classified as a town of art and history, with 60,000 habitants and all shops as well as a hospital, in the immediate proximity of road and motorway networks as well as a train station with links to Paris-Bercy (eight journeys per day).
This area has an enviable geographic location: not far away is the conjunction of the Loire and Allier rivers, home to a wide variety of animals and plants with a pleasant, temperate climate.

Description

Standing on the corner of a street, with approx. 8,000 m² of parklands, this property can be reached via two entrances. Each has a double gateway, with fairly tall, wrought iron gates, decorated with scrolls. One set is remote-controlled and opens on to the house via a grass and gravel driveway. The parklands integrate numerous varieties of trees, including a Lebanon cedar and a maritime pine, shrubs and perennial plants as well as fruit trees: kiwi, plum, walnut and hazelnut. The annexe buildings are set back, protected by quarry stone walls that partially surround the property. The parkland vegetation also constitutes a windbreak. A heated swimming pool, installed at a distance, is covered with a raised, telescopic cover that slides on rails.
The village has all shops, a doctor’s surgery and transport services to the train station.

The house

This property, on the outskirts, is near to a house. Rectangular in shape, it is topped with a gable roof, covered with flat tiles. The walls are rendered. The surrounds framing the openings and the relieving arches are, in places, composed of red brick. A woodstore is housed underneath a flight of steps that goes up to the front door. Numerous openings on each facade let in copious amounts of light. All the openings are fitted with blue-painted, oak wood shutters. Floors are covered with oak wood parquet flooring or limestone or terracotta tiles. Upstairs, the floors are carpeted throughout; cupboards are fitted with oak wood doors. The walls are painted and the stone is exposed in places. Some ceilings feature exposed beams.
The house spans a surface area of approx. 425 m².


Garden level
A summer kitchen and an annexe room in use as a linen room. Access to the cellar and two adjoining bedrooms as well as a shower room and toilet. The floor is paved with limestone as well as terracotta tiles. The ceilings feature exposed oak wood beams. Through light floods into this level via openings on either side: one of them, sheltered by a wrought iron canopy, looks out over the parklands. The terrace is also paved with limestone.
Mezzanine floor
A stairway goes to the upstairs bedrooms, its vestibule opens into a kitchen. The through windows are glazed with small panes. A toilet with a wash-hand basin. Access to the garden level. A few steps lead to a living room, followed by a lounge via a wide, oak wood, glazed door.
First level
This level faces three different directions: to the two opposing facades, which look out over the parklands and give through light, can be added the openings in the building’s gable wall which look out over one of the lounge terraces on the swimming pool side. Two adjoining rooms intercommunicate. The first is a living room; the second, a lounge, spanning a surface area of approx. 45 m², with a modern-style, open-hearth fireplace, set in a wall.
Second level
The landing on this floor, with its sloping ceilings, provides access, on one side, to a bedroom, with a bathroom illuminated via a window. A hall corridor, in use as a lounge, leads to two bedrooms, a bathroom and a toilet.

The outbuildings

One of the buildings is divided between the pool machine room and a boiler room. Another houses the garden equipment and furniture, a covered area for the garage and a workshop with attic space, spanning a surface area of 45 m² under a 4 m high ceiling, that could be converted. The total surface area is approx. 111 m².
Adjoining the outbuilding, on the gable side, is a walled courtyard, with double wrought iron gates that open into an old kennel (surface area of approx. 58 m²).

Our opinion

The current owners of this property have managed to preserve all the character of the premises by composing a certain modernity, whilst preserving the spirit of the old stone in wooded parklands and providing a countrified atmosphere even though the town is nearby.
The village, but a stone’s throw away, has a few shops, a public transport service, making it easy to move around without a car, as well as a train station just a 10-minute drive away.
The region, one of Burgundy’s major tourist sites, is known as the Bec-d‘Allier as it is where the Loire and Allier rivers meet, a protected area with “Natura 2000” classification which can be admired in all tranquillity.

Exclusive sale

698 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 433569

Land registry surface area 8552 m2
Main building surface area 425 m2
Number of bedrooms 5
Outbuilding surface area 111 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Nelly Parisot +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more