A 17th century, thatched cottage and its garden, spanning over 2,000 m²,
near to Saint-Malo and Dol-de-Bretagne
Dol-de-Bretagne, ILLE-ET-VILAINE brittany 35120 FR

Location

Where the roads to Saint-Malo, Dinan and Dol-de-Bretagne meet, just a stone’s throw from Rance and the Emerald Coast. The local marshland, much appreciated by hiking enthusiasts, can be reached by bicycle. A golf course and a horse-riding centre are nearby. This thatched cottage is set near to a small town with 2,700 inhabitants. All amenities, local shops and schools are less than 10 minutes away. Rennes is 55 km away by road or 45 minutes by train.

Description

A lane leads from the main road to a hamlet with several houses, including this property. A tall hedge conceals the thatched cottage and its garden, abounding in flowers and planted with fruit trees. Its character and its architectural features immediately appeal to visitors.

The thatched cottage

This cottage, its origins dating back to the early 17th century, is constructed from irregularly-shaped, dry stone. Its facade features numerous openings that let in copious amounts of light. Their frames are covered with a custom-made paint, created using a pigment reminiscent of light-coloured stone. Some have granite stone surrounds. A door is topped with a lintel set on a springer and a double triangular arched opening. The thatch covering the roof was completed replaced less than 15 years ago. This plant covering is gently curved above a window and a 3-leafed roof dormer. The building is composed of three old houses now united as one. The structural features, in an excellent state of repair, have not undergone any character-changing redesigning works.


Ground floor
Two glazed doors open indifferently on to a spacious living room. On one side, a lounge is laid out around a pointed stone fireplace, the mantel of which extends up to the cathedral ceiling, looking down on to the room. The roofing framework has been left exposed, the line of the main beam crosses that of the corridor on a mezzanine, linking two night-time areas upstairs. A discreet stairway goes up to this level. An arched door at the end of the lounge leads to a hall area, with cupboards, a garage and a toilet. On the other side, a white sealant has been used on the exposed ceiling joists of a dining room under the mezzanine, matching the lounge ceiling as well as the whitewashed walls and reflecting the light flooding through the large windows. The exposed stone wall in this vast reception area goes beautifully with the carefully oiled terracotta floor tiles. A glazed door opens into a kitchen. A wood and stone fireplace blends in with the kitchen units, made by a cabinetmaker. It has all modern-day appliances. A discreet, wooden trapdoor provides access to a basement cellar. A spiral stairway, completely hewn in bygone days from a single tree trunk, goes up to the first floor.
First floor
The chestnut wood stairway goes up to a hall area, providing access to a bedroom, a dressing room, a bathroom and a toilet. A stone fireplace and the exposed roofing framework blends with the white panelled walls. The hall area then opens on to a mezzanine, currently laid out as an artist’s studio, looking down on to the lounge. Light is omnipresent. Behind the house’s main stairway, a bridge protected on either side by balustrades, leads to a second bedroom and its bathroom as well as a reading area. A glazed door opens out on to a stairway, going down alongside the gable wall to the garden.
Attic
The spiral stairway continues up to the attic space, converted into a third bedroom and its bathroom. It is illuminated by two small windows in the gable wall and a small-paned roof dormer set in the thatched roof. The very high ceiling enhances the original roofing framework. The wrought panelling on the upper floors was made by skilled craftsmen.

The garage

This garage, currently used as a laundry room, could house a car or perhaps be used as an additional bedroom. Behind the thatched cottage is another small shed.

Our opinion

The local farmer having long abandoned these premises, the architectural risk of flooding them with light and opening up the interior areas had to be taken to make them habitable once more. These works were meticulously carried out without changing the picturesque character of this type of rural home. The rooms are spacious and the well-designed, open-plan layout easy to move around, enabling families to share quality time. And yet, the entire building is just waiting to be revamped so that its story can continue. The grounds, building land, could also provide new prospects.

475 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 132290

Land registry surface area 2110 m2
Main building surface area 220 m2
Outbuilding surface area 17 m2
Number of bedrooms 3

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Béatrice Viel +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more