A 225 m², middle-class home and its 900 m² garden,
with an air of parklands, in Chaville, on the borders of Sèvres
Chaville, HAUTS-DE-SEINE paris 92370 FR

Location

Chaville is in the Hauts-de-Seine department, between Paris and Versailles. It is one of the most verdant towns in the inner area of the French capital. The town, on the edge of the department of Yvelines, stands amidst trees in a real oasis. Half of its territory is taken up by Meudon and Fausses-Reposes forests, where the kings of France used to hunt deer and where open-air cafés with dance floors flourished during the Belle-Époque. Chaville still exudes a provincial and yet picturesque, elegant and classical atmosphere from this wonderful time. Millstone grit and brick constructions are numerous, with unusual villas harmoniously mixing with small workmen’s cottages, just a 15-minute drive from Paris’ city gates. The town also has a good public transport network; its three train stations making it possible to reach the French capital in 35 minutes.

Description

This house, standing on the heights on the west side of town and backing on to Fausses-Reposes forest, is in an ideal location. Chaville-Rive-Droite train station, 300 m away, has 15-minute links to the French capital via Saint-Lazare. Several schools and an international sixth form college are nearby.
This house, in the midst of a 1,100 m², south-facing plot, was built in the late 19th century and extended in the early 20th century. With its square architecture, its millstone grit walls and its terrace, bordered with balusters, it meets all the codes of the holiday homes at that time.
This house spans a total floor surface area of 225 m². The ground floor is taken up by an entrance hall, with a separate toilet, a study and a fully fitted kitchen, with garden access. A double lounge is laid out under a ceiling more than three metres in height. A dining room, with a coffered ceiling, opens on to a 30 m² terrace, where family meals can be taken during clement weather. Throughout, the rooms are steeped in light courtesy of double windows, with casement bolts, the light enhanced by the light-coloured and welcoming, period parquet flooring.
The first floor comprises two bedrooms, with views of the forest, a shower room and a bathroom. The second floor includes two bedrooms, the last bathroom and a spacious storage area.
A 17 m² bedroom has been converted in the basement, next to a laundry room, a workshop and a wine cellar.
Outside, the garden resembles parklands. Immaculately kept, it has the benefit of automatic watering and outside lighting systems, a garage as well as a shed under the terrace.

The house

A wrought iron gate opens on to a pathway, lined with shrubs. In the middle stands the middle-class millstone grit house. Constructed in the Belle-Époque, its architecture reflects the Art Nouveau style. The main building, square in shape, is topped with a terrace, symmetrically aligned with balusters. The gable roof is covered with tiles. The facade pediment features a bull’s eye window and two small shutters. Another, more contemporary terrace, extends the house from the dining room and the kitchen.


Ground floor
A pathway, behind tall railings, leads from the quiet street to the entrance to the building. A porch with grey stone steps is bordered on either side by a decoratively trimmed bush. The Art Deco style flight of steps and the double entrance doors are protected by an impressive awning, forming an invitation to enter the premises.
Inside, a vestibule provides immediate access to three rooms set at right angles, including two reception lounges, with 3 m high ceilings. The first, laid out longwise, has a brilliant white, moulded and coffered ceiling, enhanced by the dark red walls. The room and its wainscoting are illuminated by an old, monumental picture window. The second, more classical lounge is composed of fine wainscoting, flanking a fireplace, with a brick hearth, topped with a large trumeau mirror. Each feature bestows the room with authenticity and elegance. The dining room, facing the terrace and the garden (with immediate access to both), communicates with the fully fitted, functional kitchen. The three reception rooms have light-coloured, oak wood parquet flooring, laid in a pleasant mixture of strip and herringbone patterns. A study and a guest toilet complete the ground floor.

First floor
A winding stairway goes upstairs. Partially painted and fitted with cast iron railings as well as a wooden handrail, it exudes rustic charm. The first-floor landing provides access, initially, to a first large, bright bedroom, with a view over the forest. With a classical layout featuring two windows with casement bolts and a cornice, it has painted, strip pattern parquet flooring. A wardrobe takes up an entire wall, providing extensive storage space. This room adjoins a white-tiled bathroom, facing the garden.
The remaining space is taken up by a second bedroom. Extremely bright, its plain, contemporary, wooden fireplace enhances this pleasant room. It is next to a second, more modern bathroom, decorated in a slate colour and featuring two wash-hand basins and a bath. Although this discreet area is illuminated via a large window, looking out over the garden, its privacy remains intact.

Second floor
The top floor of the house is taken up by two additional bedrooms, laid out under the roof. Neither too big, nor too narrow and adjoining a bathroom with a toilet, they have high ceilings, the vaults of which, together with their warm-coloured walls, enhance a feeling of privacy. A small hall area at the other end is in use as an attic.
Basement
A 17 m² bedroom has been installed with all necessary comforts. This semi-underground room is relatively bright and could easily be transformed into a games or exercise room. The wine cellar can be recognised by its vaulted walls. Further on, a boiler room and a workshop area include large spaces which could be used for storing tools and machinery.
The garden
This garden, on a 1,100 m² plot, spans a completely verdant 900 m² area. Well-designed and densely wooded, it becomes an extra living space as of the first signs of spring. A wealth of miscellaneous, highly-coloured species has been planted so as to ensure privacy for all. The hedges are beautifully trimmed and the lawn immaculately kept, notably due to the automatic watering system. A children’s play area has also been installed and blends perfectly in with the scenery. The land being level and out of sight of onlookers, a swimming pool could easily be added.
A 30 m² shed has been optimised under the terrace for storing garden furniture and accessories.

Garage
The garage, spanning a surface are of 33 m², is big enough to take several cars. It has two separate entrances: one directly linked to the street via remote-controlled gates, the other opening into the garden.

Our opinion

Style and balance. Two words designed to characterise this vast, luxurious home. Its architecture, typical of the late 19th century, is that of holiday villas, with a rust and sandy-coloured facade, vast rooms, a fine decor and wide openings. All looking out over a magnificent garden and an immense terrace, like an echo of the natural surroundings, where pride of place goes, without doubt, to Fausses-Reposes forest. Furthermore, deer can often be glimpsed through the windows early of a morning. This property, with its green-clad facade, is a promise of a highly-appreciable return to nature and a pleasant way of life just 15 minutes from Paris.

Exclusive sale

2 210 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 195132

Possible number of bedrooms 6
Land registry surface area 1100 m2
Reception area66 m2
Ceiling height3.25
Living space235 m2
Number of rooms 11
Number of bedrooms 5



French Energy Performance Diagnosis

Representative


Isabelle Capmas +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more