An 18th century, 200 m² coaching inn, its courtyard, its terrace and its garden
on the banks of the river Seine, facing the Ile-de-la-Loge in Louveciennes
Louveciennes, YVELINES paris 78430 FR

Location

Like most of the towns in the French department of Yvelines in the 9th century, Louveciennes, previously known as Luciennes, belonged to the Abbey of Saint-Denis. This small village of farmers growing fruit trees and vines on the hillsides overlooking the river Seine came into its own in the 17th century when Louis XIV set up his court in Versailles and had Marly castle built. The construction of the “Machine de Marly”, directed by Mansart between 1681 and 1684, was to drastically change the village’s everyday way of life: water from the river Seine was drawn in Bougival and pumped to feed the new aqueduct on the heights of the little town and numerous chateaux were built by the nobility. By the 19th century Luciennes had become Louveciennes and was beginning to expand beyond its boundaries. Impressionist painters, such as Sisley, Pissaro and Manet, glorified its pleasant, simple and verdant everyday way of life. Furthermore, the exact places where they set up their easels, 150 years ago now, are still marked out along the banks of the river Seine.

Description

This property stands on the edge of the river Seine, on the outskirts of Bougival, facing the Ile-de-la-Loge. The shops in Port-Marly are a 5-minute drive away. Bus route 259 passes in front of the house, providing 10-minute links to Saint-Germain-en-Laye RER train station, 15-minute links to Rueil-Centre and 35-minute links to La-Défense. As regards schools, that of Sainte-Thérèse in Bougival, affiliated with the Lycée-Blanche-de-Castille, is just 10 minutes away, just like the Lycée-International, the Institut-Notre-Dame and Saint-Thomas-de-Villeneuve school in Saint-Germain-en-Laye.
This 3-storey house stands in a verdant setting where birds sometimes nest in the spring. Constructed during the Louis XVI era, it abounds in its original architectural features such as its wide carriage doors, its paved courtyard and its old wrought iron gate. This U-shaped home stands on a 581 m² plot and spans a total of approx. 200 m² of living space. Its 91 m² ground floor houses an entrance hall, a double living room, featuring a period fireplace with a wooden mantel and columns, flanking a ceramic hearth, followed by a kitchen, fitted with built-in cupboard units, an eating area, a back kitchen in use as a laundry room and a large storeroom. This section is topped with a south-facing, 40 m² terrace, completely out of sight of onlookers.
Both spanning a floor surface area of 112 m², the first and second floors comprise a total of six bedrooms and two shower rooms with toilet. The walled, 500 m² garden is laid out around a large, central lawn and planted with miscellaneous species of trees.

The house

Behind its heavy, wooden carriage doors, extended by a porchway, the entrance to the house, looking directly out over the embankments, provides access to the 100 m² paved courtyard, planted with trees and flowers. The house, dating from the 18th century, is laid out around this outside area. Part the house is still constructed from stone, whilst the section set at right angles is clad with chocolate-coloured wood. The roof, covered with flat tiles, features a delightful shed dormer, enhanced with wisteria. Some of the white, wooden shutters are decorated with clover-leaf-shaped holes. The terrace, looking down from the section set at right angles, nestles in lush vegetation out of sight of onlookers.


Ground floor
The front door in the courtyard opens into a little vestibule, paved with natural slate tiles. It provides immediate access, right, to a living room adorned with a fireplace, enhanced with a walnut wood mantel and ceramic tiles. A small-paned, double French window opens into a lounge, with a view over the delightful courtyard. The rooms are laid with matt finish, light-coloured, oak wood parquet flooring. Cast iron radiators, featuring floral motifs and painted slate grey, provide a certain modernity. All the windows overlooking the street are fitted with double and secondary glazing to ensure absolute peace and quiet. A wooden stairway goes upstairs.
On the left-hand side of the entrance hall is a cosy eating area, followed by a first kitchen which, laid out longwise, has a door opening on to the courtyard. The old-fashioned charm of this kitchen stands out, even though it has been modernised and fitted with built-in cupboard units. It is followed by a back kitchen, used as a functional laundry room. It precedes a storeroom opening on to the courtyard via a double French window. A guest toilet completes this level.

First floor
The oak wood stairway, with its strip pattern treads, goes up to a landing which provides access to three bright, spacious bedrooms. The first, spanning 17 m², is illuminated via two large, double windows and features a central fireplace with a pink marble mantel. The second, currently in use as a dressing room, has numerous built-in cupboards. The last bedroom spans 16 m². Illuminated on either side, it is filled with sunlight all day long. Its verdant view is a long way from the Parisian hustle and bustle. The shower room, with a shower, two wash-hand basins and a concealed toilet, is paved with slate floor tiles. A few steps lead from there to the terrace which enables residents to take full advantage of the peaceful atmosphere all year long.
Second floor
The top landing gives access to another three bedrooms, under a Mansard roof. All the rooms are spacious, with high ceilings. Two are illuminated via wide windows, the third is illuminated via a shed dormer, adorned with wisteria. A shower room and a toilet complete this level.
Garden
The garden is laid out behind the first courtyard, laid with old paving stones and spanning a surface area of 100 m². Completely sheltered from bad weather, its vegetation is both lush and abundant. It can also be used for taking meals outside at the first signs of springtime through to the autumn.
Attractively illuminated via old lanterns, an old washtub is home to a bed of herbs, whilst a fig tree takes pride of place in the middle, giving a cool, shady atmosphere.
Behind, a few stone steps and an old wrought iron gate provide access to the garden, laid out at the end of the property. Spanning a surface area of 500 m², it is perfectly isolated courtesy of its high walls and its numerous species of plants, growing here and there.

Terrace
With a surface area of 40 m², the terrace is laid out above the section of the house set at right angles. It forms a real, additional, open-air room. It has three accesses: one via a stairway going up from the back kitchen, another from the first-floor shower room and the last, via the garden. The Brazilian teak wood used guarantees the solidity of its construction and contrasts with the railings enhanced with impressive planters. Facing south, it is an ideal place to relax.

Our opinion

The discreet silhouette of this property to be seen from the street gives no indication of the quality of its interior decorative features or of its lush, wooded garden, all worthy of the large middle-class homes of the time. Here, residents live simply and privately. Between the impressive terrace, the old-fashioned, paved courtyard and the flower-filled garden, the way of life embraces the exterior and is troubled but by birdsong. Inside, works have been undertaken with no regard to their difficulty and in perfect harmony with the character of the premises. Immediately habitable, new owners will delight in being able to add their own personal touches to the living rooms.

1 250 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 523395

Land registry surface area 581 m2
Living space203 m2
Number of rooms 11
Number of bedrooms 6



French Energy Performance Diagnosis

Representative


Isabelle Capmas +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more