Twenty minutes from the seaside resort of Pléneuf-Val-André,
an 18th century house with a remarkable sea view
Pléneuf-Val-André, COTES-D'ARMOR brittany 22370 FR

Location

The road to the house passes through a small, peaceful village and leads to the nearby coast. In the heart of a nature reserve, the property overlooks the sea and offers an unobstructed view of the horizon. The place is ideal for a hike along the coastal path (GR 34) called “Sentier des douaniers” (the customs officers’ path) which is just a stone's throw away. The environment is serene. The beaches can be quickly reached by car (3 min) or by bike (9 min). All day-to-day shops and services are less than 7 minutes away. It takes less than 20 minutes to drive to the nearest TGV station, and just over an hour to Rennes international airport.

Description

Just off the beaten track, through fields, copses, meadows and a few hamlets, the signposts point to two nearby beaches and display the name of the locality where the small property is nestled. On the left, partly hidden by the foliage of centuries-old trees and a high wall, an 18th century castle is revealed. The stage is set. In its extension, old buildings follow one after another, including former stables, a barn and, at its end, the house.

The house

Formerly an outbuilding of the nearby castle, the house features an independent entrance and a partly walled garden. It is rectangular in plan, with a gable roof and west-facing openings. The facade is of dressed stone and coursed granite masonry. A wall with a straight lintel door separates the property into two lawned areas. One, sheltered from the wind, is planted with a few trees and faces the main entrance to the house. The other larger part faces the sea.


Ground floor
The front door opens onto a living room with a large picture window offering a wide and unobstructed sea view. A fireplace combining granite stone and lime plaster is ready to warm and illuminate the room. The wooden staircase contrasts with a more contemporary interior rough concrete wall. A kitchen and a shower room with toilet complete this minimalist single-storey interior.
First floor
A bright bedroom under the rafters offers a cosy atmosphere. The original timber roof frame adds character to the room. A small room, not yet used, is hidden behind a wall.

Our opinion

The sea view is the anchor of this property. The horizon reveals itself in different shades every hour, every day, captivating the eye, changing colours a thousand times, according to the weather and the seasons. The view is such that it could offer an inexhaustible setting to an artist in search of inspiration. A discreet little pied-à-terre, both maritime and bucolic, which will be perfect for romantic weekend getaways.

310 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 113313

Land registry surface area 550 m2
Main building surface area 60 m2
Number of bedrooms 1

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Chrystelle Masson +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more