In the green Périgord, on 23 hectares of woodlands, meadows and terraced gardens,
a «noble» hamlet with gîtes, swimming pools and tennis court
Périgueux, DORDOGNE aquitaine 24000 FR

Location

170 km from Bordeaux; Limoges and Angoulême are only just over an hour’s drive away. Périgueux is about thirty kilometres away and Brantôme, the "Venice of Périgord", less than twenty kilometres. The countryside is undulating, wooded, with crystal clear rivers meandering through the valleys. The area is located at the gateway to the Périgord-Limousin Regional Nature Park and characterised by the diversity of natural environments where outstanding plant and animal species thrive. The many hiking trails and the historical heritage, which is less well known than the south of the region but equally interesting, are an invitation to discovery. The property is five minutes from a medieval village, unscathed by modernity, with round pebbled streets lined with half-timbered houses.

Description

The property is located on the eastern slope of a largely wooded hillside, overlooking a plain where pastures alternate with arable land. Access is via a small road crossing a river renowned for its first class fish stocks, which borders the southern and eastern limits of the estate spanning almost 23 hectares. More than a hundred trees protect the property from prying eyes. The neighbourhood is kept at a distance, peace and quiet reigns. The buildings are spread over the various terraces defined by stone walls, like protective enclosures. The different levels are embellished by a tiered garden with trees and flowers. A large swimming pool and its summer kitchen offer a panoramic view of the surroundings. A few steps away, a dovecote with a slate-covered dome-shaped roof gazes at the horizon like a lookout post. To the east, below, a first entrance leads to a long country house, the “Chartreuse”, and its outbuildings arranged in a horseshoe shape around a courtyard with a masonry well. They have been converted so that guests can be welcomed independently. Next to these, to the south, follows a swimming pool surrounded by a partly wooden terrace. A stone wall runs along the small access road, protecting the property right up to the main entrance to the north, which is closed by a high, elegant automatic gate. The paved driveway is lined with old hornbeams and box hedges and leads to the main courtyard, which forms an esplanade. A masonry well stands in the south-east corner. To the west, a parking area is adjacent to a building used for storage and a garden shed. A second paved and tree-lined driveway facing north leads to the tennis court, which is set back, right next to the woods. The main driveway continues southwards, behind the main house and the old bread oven, and ends at the foot of the guest house, known as the "Soldier's House", and its terrace.

The noble house


Ground floor
In the living room, the curtains are of “Rosa” fabric by Manuel Canovas. The dining room chairs are covered in silk with rose motifs. The kitchen chairs are covered in blue fabric providing a contemporary touch. The blue silk curtains of the small study reflect the colour of the eyes of the Queen of England in the painting. The curtains in the dining room and the silk tablecloth match one of the two large paintings in the dining room. It should be noted that the piano and the wooden china cabinet covered with Cordovan leather have been there for more than a century. All the kitchen elements date from 2016. It was quite dangerous to take the old staircase with its worm-eaten steps of varying heights and rounded noses. Therefore, it was decided to cover the original staircase with a new oak staircase with steps of equal height and new landings. Thus all the steps and landings, from the ground floor to the second floor, are made of the same oak and are of the same colour.
First floor
The curtains in the staircase are from Bali and represent an Indian wedding. The main bedroom features Pierre Frey “Bagan cuivre” (Burma City) wall fabric with Buddhist monks, bed cover and cushions in Pierre Frey “Trinidad Safran” fabric and armchairs and footrest with Canovas fabric. In the "parrot" room, Linum “West white” cover fabric. In the orange room, a bergère armchair with Canovas “West-grey/19” bedspread, Manuel Canovas “Jardin du Luxembourg” fabric. In the blue room, the bedspread is Pierre Frey “Brasilia/06” fabric. To name but a few examples.
Top floor
The entire level benefits from perfect soundproofing between the rooms. The spacious wardrobes with shelves and hanging space in the bedrooms provide a great deal of comfort. One room features a shower and bathtub; the other two rooms have a shower with a partition in black and white glass tiles. All the wardrobes, toilets and bathrooms offer sliding doors. The oak parquet flooring is fixed on a solid wood frame on top of the light concrete floor slab. In the bedrooms, bedspreads and cushions are of Pierre Frey “Marabout” Multicolor fabric inspired by African masks, and “Martinez” Colefax and Flower fabric. Etc. All rooms have been painted in soft Farrow and Ball shades. In the hallway serving the rooms, one wall is covered with wallpaper with Italian motifs inspired by the famous Deyrolle teaching boards, rue du Bac in Paris.

The "soldier's house"

This building is close to the top of the hill, overlooking the entire property. Its two stone terraces offer a breathtaking view. Completely restored in a contemporary style, it has a loft-style interior with numerous openings to the east.


Ground floor
A fully equipped kitchen, designed to be used by professionals, overlooks a large room serving as a dining room, lounge and meeting room.
First floor
A staircase leads up from the living room to a mezzanine. It offers a bedroom with a shower room and a view of the roof beams and the living room. Follow connecting toilets and a four-bed dormitory for the children. The ceiling has a roof window that can be opened by remote control.

The Chartreuse


Ground floor
A monumental fireplace adorns the gable of a large living room. On the opposite side, the kitchen is fitted with a large work surface and a solid wood table, under the trophy of a majestic stag killed in Lavy in 2016. The curtains are made of Canovas “La Verrerie” fabric with a Houles lining tucked in Embro tiebacks. The ceiling and beams are painted in two shades of greyish white, adding to the charm of this large living area. The floor is Burgundy stone.
First floor
The spacious rooms offer air conditioning, a separate toilet, a bathroom/shower, blackout curtains and a TV. Oak parquet flooring.

The outbuildings


Outbuilding
In addition to a single bedroom and shower room, the building has a covered passageway to the pool and serves as a summer dining room and carport.
Barn
The lower area, with its new roof structure, could easily be turned into a huge reception room with a catering kitchen, possibly including a mezzanine opening onto a large picture window. The complex could also accommodate additional rooms and offices or an indoor swimming pool, with a jacuzzi; massage and gym rooms.
Well
Domaine Lavy features two round wells. The well in the courtyard of the Chartreuse is topped by a small tiled roof with the original mechanism. The manor house well is very deep, built in stone and topped by a beautiful stone cross. It has a new mechanism with a pump driven by a large metal wheel. Both wells were secured in 2020 to eliminate any risk of accidents.
The swiming pool
Both pools are salt treated and heated by a heat pump to 28°C. The first pool is equipped with a counter-current system and its white liner was replaced by a grey liner in 2021. A Solar Shower at the end of the pool allows for immediate rinsing. The pool-house of approximately 80 m² is a wooden lean-to backing on a stone wall. It serves as a shaded relaxation area and summer kitchen equipped with large round tables, an American fridge/freezer, a gas grill and an open fireplace.
Bread oven
The functional bakery forms the ground floor of the square tower.
Orangery
Adjacent to the tower with the bread oven, it is used as a sports hall.
Dovecote
With its round slate roof, it was sanitised inside and out and then rendered to preserve the construction. The floor was paved with tiles also used in the soldier's house.
tennis court
The 18m x 36m court has a professional asphalt surface with two green colours, a 1% drainage slope, a fence 5m high, a referee's chair and a basketball post. The tennis court is located on the site of the former vineyards and is almost ideally oriented NNE/SSW. The tennis house has not yet been built, the power line and water supply are in place.
pavilion
This is the building adjacent to the parking area. It is used for storage and as a garden shed.

The gardens

From the cordoned-off lawn to the small formal garden, the well tended hanging gardens are dotted around the various terraces of the property, linked by stone staircases and footpaths. The topiary art unfolds between the low dry stone walls pierced by arches, the pillars, the pond, the wrought iron railings and the flower beds. In front of the main house, a terrace serves as a belvedere to admire the gardens or the valley, which is shrouded in fog on certain mornings.

Our opinion

The estate, ideal for top-of-the-range hospitality, sold turnkey with all its furniture and sophisticated decoration, will delight lovers of American-style catering, where comfort and modernity play an important part. The current occupants have turned the ruins into a remarkable property, with the guiding principle of preserving the character of the existing building while giving free rein to their vision of beauty. The outbuildings have potential for conversion in accordance with the intended use of the lucky future owners.

Exclusive sale

3 086 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 990837

Land registry surface area 22 ha 86 a 92 ca
Main building surface area 547 m2
Number of bedrooms 10
Outbuilding surface area 800 m2
including refurbished area634 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Jonathan Barbot +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more