A fully restored, 12th century house,
just 30 minutes from the sea, in one of Provence’s medieval villages
Draguignan, VAR provence-cote-dazur 83300 FR

Location

The village, between sea and peaks whilst bordered by wooded hills, has a Mediterranean climate with pleasant temperatures and generous amounts of sunshine. Perched on the top of a hill, the medieval village, looks out over a more recent one below and is home to several houses constructed on the ruins of the old ramparts, facing a vista of Argens plain with the Maures mountains in the distance.
The nearest beaches are a 30-minute drive away. This house is a 15-minute walk from Les-Arcs TGV train station, less than an hour from Toulon and Nice airports, and just 10 minutes from slip roads for the A8 motorway.

Description

The village still has all of its authenticity: a gothic arch marking the entrance to the medieval village opens on to the castle square. Further down, old exposed stone houses border the narrow streets. A few steps lead down into the vestibule. A garden gate, opening off of a narrow street on the east side, also provides access to the garden level of the house.

The house

This fully restored, exposed stone house spans three levels. Its irregular walls, sometimes up to a metre thick, its lightened wooden beams, its floors covered with terracotta or earthenware tiles, its medieval-style windows and its interior stained-glass windows are all reminders of the historic character of the premises. A shady garden, filled with palm and fig trees, bamboo and other Mediterranean species, borders the east facade, making it possible to take meals outside and to store tools in the outbuilding.


Garden level
A large room that could be used as an office looks out over the garden. Also on this level are a laundry room and a room used for workshop and storage purposes.
Ground floor
This level comprises an entrance vestibule, a dining room communicating with a fully fitted kitchen and a lounge featuring a wood-burning stove set in a fireplace. A toilet. A very sober stairway, with terracotta tile steps, goes from the dining room to the upper and lower floors. An elegant, extremely refined support column has made it possible to open the interior space and take full advantage of the floor surface area of the dining room.
First floor
This level is extremely bright throughout. It has the same layout as the ground floor with the central stairway providing access to two bedrooms, one of which has an adjoining bathroom.

Our opinion

Reconciling the past with the present, this house is plain, comfortable and very easy to live in: it is not by chance that fibre optic broadband has been installed. Residents feel at ease, with the meticulous decoration exuding a wonderful impression of serenity. Beyond the walls, the narrow streets and the castle square span a vast area where it is possible to contemplate an outstanding view and to travel through history by taking a stroll through the narrow streets.

395 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 682278

Land registry surface area 76 m2
Main building surface area 148 m2
Outbuilding surface area 2.3 m2
Number of bedrooms 3

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Bertrand de Poulpiquet +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more