A spacious and comfortable, 19th century presbytery
on Brittany’s Goëlo coast
Ploubazlanec, COTES-D'ARMOR brittany 22620 FR

Location

On Saint-Brieuc Bay at the mouth of the river Trieux, near to Ploubazlanec, the Goëlo coast alternates wild open spaces, cliffs and fine sandy or pebbly beaches. Saint-Quay-Portrieux, Étables-sur-Mer, Bréhec, Plouha and Paimpol, each town has its own landscape and its own features. This character edifice stands in the midst of this coastal diversity. Just 5 minutes from Beauport Abbey and 15 minutes from Roche-Jagu castle, this property is a holiday haven and a base from which to explore the wealth of cultural and environmental heritage to be found along this Armorican coastline. The train station, some 4 minutes away, provides 3½-hour links to the French capital. All daily shops and amenities are but 2 km away, with a weekly market renowned for its sea produce.

Description

Constructed in 1844, this house stands behind the wrought iron gates, protecting its main entrance. Once in the courtyard, visitors face a tall building. On one side, an old, long, traditional farmhouse, transformed into a guest house, adds additional living space to the presbytery’s large floor surface area. Slabs of slate, on the ground near the porch, form a path leading to the garden at the rear of the property. Out of sight of onlookers, this verdant area spans almost 1,500 m². On the other side of the property, a pedestrian entrance, comprising a semi-circular arched gate, as well as a vehicle entrance open on to a wooded parking area, making it easy to receive family and friends.

The presbytery

This rectangular building, spanning three floors under the attic space, is topped with a long, steep roof, covered with slate. It is constructed from quarry granite stone blocks and dressed stone. The harmonious facade features a succession of openings, regularly and vertically aligned. Five roof dormers provide relief. This architecture is the same on both the front and rear facades. The presbytery has undergone meticulous and pragmatic renovation works; everything well thought out in advance.


Ground floor
A wide vestibule provides access, on one side, to a dining room, with its granite flagstones and fireplace. A door at each end of the room leads, one, to a small cosy lounge, with its fireplace, now housing a closed-hearth fire, and, the other, to a fitted kitchen, laid out longwise and opening into a linen room which, in turn, leads directly out into the garden, behind the presbytery. Several doors on the other side of the vestibule provide access to a main suite, comprising two bedrooms, each with its own bath or shower room and toilet. Between the two, a separate toilet with direct access to the vestibule corridor. The rooms are spacious and bright. The renovation works are of a good quality.
First floor
A wide, wooden stairway goes up to a vast landing which is but an invitation to settle in one of its armchairs and read a book taken from its bookshelves. This area provides access to four bedrooms, all with the same layout, each with a fireplace as well as its own shower room and toilet. The rooms are furnished with period furniture. Refined, bright and spacious, they look out over either the courtyard or the garden. Nearby is a functional linen room, fitted with cupboards built-in to the wall.
Second floor
A wooden door, set half-way up the stairway going upstairs, cleverly separates the first levels of the house from the third, that of the attic space. The latter could be used as an independent flat. The landing provides access to three large bedrooms, a living room, a separate toilet and a bathroom. All the bedrooms are fitted with wall cupboards. The living room has a water supply point and a worksurface.
Attic
This level can be reached via a narrow flight of steps going up from the living room on the second floor. Large openings in each side of the roof let in copious amounts of light. The eye is drawn to the village, the surrounding countryside and the sea in the distance. This area is extremely well thermally insulated.
Basement
The cellar can be reached via double doors communicating between the lounge and the vestibule on the ground floor. Airy and spacious, it is in use as a workshop and storage space.

The long, traditional farmhouse

Set at right angles to the presbytery, the old, long, traditional farmhouse has been converted. Constructed from a pinkish, layered, granite shale, this building has been raised in height to make it more comfortable to live in. It is divided into two sections, each with its own entrance. One of the two ends of the building features a lean-to. In a very good state of repair throughout, this building has no need of any works.


Ground floor
The first section comprises a kitchen with an adjoining boiler room. The second section is laid out with an entrance hall opening into a lounge-living room-kitchen and a separate toilet.
First floor
This level can be reached via the stairway going up from the entrance hall on the ground floor. It comprises two bedrooms, a shower room and a separate toilet. The landing is fitted with wall cupboards.

Our opinion

Once through the entrance door, time appears to stand still. Every decorative feature is an invitation to residents to lose themselves in a rural world, made relaxing by its authenticity. Polished parquet flooring, granite flagstones and fireplaces, sometimes adorned with a wooden mantel. The inside still has its beautiful original features. The quality and function of the furniture bears witness to an era when residents took the time to live, to settle by the fireside. Set in the midst of a little village, this presbytery stands facing the sea which can, furthermore, be glimpsed from the attic space. All that is missing is a telescope, with which to watch the boats as they sail in and out of the port. This welcoming home would be ideal for accommodating a large family not only because of the layout of the rooms but also because of their ease of movement, ensuring privacy for all.

1 170 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 603626

Land registry surface area 1441 m2
Main building surface area 650 m2
Outbuilding surface area 40 m2
Number of bedrooms 12

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Chrystelle Masson +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more