An artist’s 160 m² home and Japanese garden
in a residential district of Bagnolet on the outskirts of Paris
Bagnolet, SEINE-SAINT-DENIS paris 93170 FR

Location

Life in Dhuys, Bagnolet’s most residential district separated from the French capital but by a square, is very much that of Paris’ 20th arrondissement, a continuation of the Belleville plateau. Furthermore, this sector has a particularly good public transport network: tramway line T3 and underground lines 11 and 3 are all nearby as are numerous bus stops. For enthusiasts of the softer modes of transport, it takes some 20 minutes to reach Place-de-la-Nation or Place-de-la-Bastille by bicycle or electric scooter. This house, set in the peace and quiet, is 300 metres from a primary school and 500 metres from the town centre, with its weekly market.

Description

This house, constructed in the 1930’s and spanning 160 m² of living space, overlooks a Japanese garden, extending over approx. 120 m² and including a shed. The reception room on the ground floor is extremely bright courtesy of its numerous openings. With polished concrete flooring, it is laid out as a dining room, a lounge and an open-plan kitchen. The ground floor also includes a small room set up as a study, a guest toilet and a laundry room. Upstairs are four bedrooms, with parquet flooring, a lounge-study, with its marble fireplace, a bathroom, with a toilet, and a shower room, with a toilet. One of the bathrooms has polished concrete flooring. Two bedrooms, with sloping ceilings, are enhanced with mezzanines as a means of maximising space.

The outside of the house and the garden

Constructed at the beginning of the 20th century, probably in several stages, this property comprises two separate sections. A small wooded courtyard, set back off of the street, is the ideal place for parking bicycles. It precedes a building spanning two levels. This long, south-east facing building borders the garden, spanning approx. 120 m². Plain and sober, this 160 m² home is enhanced with architectural features typical of the 1930’s such as wide openings, adorned with slatted shutters, refined railings, a rendered facade and a roof covered with interlocking tiles.
The original, prolific appearance of the garden makes it stand out. It was completely redone last spring in accordance with plans drawn up by a landscape designer specialised in Japanese gardens. Amidst the lush vegetation, slate pathways lead to a variety of areas including a terrace, a shed and a shady section. The garden is delimited by a brick wall with an independent access, reinforcing its privacy.

The inside of the house

The house is divided into two sections. On the courtyard side, the interior areas are accessed directly via a wide picture window, opening into a small vestibule which houses the stairway, going to the upper levels, as well as a toilet and a laundry room. The main room, composed of a lounge, a dining room and a kitchen, separated by a counter, is illuminated via numerous openings, which look out over the verdant areas of the garden. The floor is covered with strip pattern parquet flooring, polished concrete and “pietra serena”, an Italian sandstone. Further on, a small room is currently in use as a study. The first floor is taken up by a bathroom, with polished concrete flooring, a wash-hand basin, a bath and a toilet; then the second floor comprises a bedroom under a sloping ceiling.
The garden side is entered via a kitchen-artist’s studio, with cement floor tiles. A second, wooden stairway goes upstairs to a level with parquet flooring throughout and a first bedroom, with a mezzanine and a sloping ceiling, illuminated via a fanlight. Still on this level, a study, with a marble fireplace, leads to another bedroom, with a mezzanine and a sloping ceiling. Further on, a shower room is fitted with a wash-hand basin, a shower and a toilet.

Our opinion

Behind its brick wall and its spectacular vegetation, under the branches formed by its climbing plants and the tops of the trees, the atmosphere here is pleasant and peaceful. The tranquil, non-conformist, outside areas have been as meticulously thought out as the bright, spacious interiors. A relaxing haven just a few hundred metres from the hustle and bustle of Parisian life which, courtesy of its versatile layout, could comfortably be used for mixed purposes. Several rooms could easily accommodate an office or even an artist’s studio. It is an ideal property of those seeking to work from home.

1 260 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 414768

Reception area30 m2
Living space160 m2
Number of rooms 7
Number of bedrooms 5
Surface Garden120 m2
Surface 30 m2
Surface Store room12 m2

Annual average amount of the proportionate share of expenses 0 €

Aucune procédure en cours menée sur le fondement des articles 29-1 A et 29-1 de la loi n°65-557 du 10 juillet 1965 et de l’article L.615-6 du CCH

French Energy Performance Diagnosis

Representative


Renaud Goalabré +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more