Near Angoulême, a 16th century house on a 15-ha estate
on the outskirts of a little character village
Angoulême, CHARENTE poitou-charentes 16000 FR

Location

In the former province of Angoumois, in a small village still exuding its age-old charm and crossed by the river Charente, this property is 30 km from Angoulême, famous for its rich past as well as its international comic strip and French film festivals. A small town 7 km away still has a train station providing links to Angoulême and Poitiers, both in turn linked to Paris via the TGV train (1⅔ hours to Paris, 35 minutes to Bordeaux). The village has kept its shops, including a bakery, a butchery, a wine merchant, 2 restaurants, a café and a chemist.

Description

An oak-tree lined driveway guides visitors to a gateway under a square tower. Said opening is framed with a rustic masonry surround, crowned with the engraving “Dieu y tienne la main. Amen” (God takes us by the hand. Amen) and the year 1586. Some of the original walls are reminiscent of the defensive farms of the 16th century. A single glance takes in the courtyard with its guest house, a covered area for two vehicles, the outbuildings and, lastly, the guest flat as well as the main house. Four squares laid to lawn introduce the idea of a French formal garden. The main house looks out over the fields and a section of the garden, containing the swimming pool, an orchard and a vegetable garden. The house and the courtyard are more or less in the middle of the property’s 15 hectares of land.

The main house

The sober facade features mullioned windows and the front door, indicated via its pediment and its lintel bearing the engraving “Loué soit l'Eternel, Amen” (Praise be to the Lord. Amen), due to Jean-Préverauld, its 16th century owner at the time of the Wars of Religion. The roof is covered with flat tiles and the roof dormers have been redesigned.


Ground floor
The front door opens into the entrance hall, housing an impressive stone stairway. On one side, a corridor laid with cement floor tiles, identical to those in the entrance hall, provides access to a study and a lounge, where the floors are covered with parquet flooring. The lounge is open on three sides with, on one of the walls, a fireplace which, courtesy of its size, enhances the high ceiling, going up to a height of almost 4 m. A concealed door, set in a bookshelf unit, leads to a guest toilet. On the other side of the entrance hall is another corridor, also laid with cement floor tiles, this one leading to a dining room, with parquet flooring and a fireplace, and to a kitchen. The latter has been completely redone, with underfloor heating installed under the marble floor tiles. It opens on to the garden and the swimming pool area. Another fireplace is a reminder of this room’s original function. The kitchen also provides access to a back entrance hall, with a toilet and a shower. Behind the kitchen are a boiler room and a laundry room as well as a door leading to the guest flat.
A vaulted cellar, running the full floor surface area of the house, can be reached from the inside, under the stone stairway, or via the outside. Said cellar houses a heat pump and a water softener.

First floor
The stone stairway provides solemn access to the first floor. The landing leads, on one side, to two bedrooms, one of which adjoins a study, and to a shower room with a toilet. A parental suite, on the other side, comprises a bedroom, a dressing room and a bathroom, with a toilet. The bedroom and the dressing room still have their original decor, including fireplaces and exposed beam systems. The bedrooms are laid with carpet, whilst the bathrooms have parquet flooring. The ceilings in these rooms go up to a height of more than 3 m.
Second floor
Reached via the wooden stairway that follows on from the stone stairway, this level has been left in its original condition. It could be converted into additional bedrooms or a 130 m² living area.

The guest flat

Converted in an outbuilding, this guest flat adjoins and communicates with the main house, but also has its own independent entrance. Said entrance opens directly into a large living room, a dining room and a kitchen which is out of sight of the entrance and open on to the dining room. The kitchen communicates with the laundry room and boiler room belonging to the main house. A shower room and a separate toilet are reached via a hall area, closed off from the entrance. The through living room has a contemporary fireplace and French windows that open on to the garden. Adjoining the living room are a study and a bedroom. Apart from the shower room and toilet, this flat could do with some attention.

The guest house

This guest house, standing at the entrance to the courtyard, was not constructed at the same time as the main house. Spanning a single storey, it comprises a living room, a kitchen, a shower room with a toilet, a bedroom and a study. Recent, quality renovation works privileged home comforts.

The outbuildings

Most of the outbuildings delimit the courtyard containing the main house, apart from one building constructed on a section of the property which consists of fields. The courtyard outbuildings currently comprise stables, storage areas and a covered area. The roofs are covered with Roman tiles and were partially redone in 2013 (courtyard side).

The garden

The garden extends to the west, whilst being open on the south side. The 9x4 m swimming pool is installed near to the main house and a veranda was created by the previous owners to make a sort of pool-house. A grassy section slopes gently down to a vegetable garden and an orchard, supplied with water via a borehole, accepted by the farmer, tenant of the two fields. A view from the garden takes in the village with its local celebrity: the castle.

The fields

8.70 ha of the total 15 ha are currently rented on a farming lease, covering an arable field and a meadow for cows. The remainder, some 5 ha, is used as grasslands for horses. A barn contained in this section is not currently used.

Our opinion

The nobility of these premises is complete and nothing has changed its authenticity which evolved over the centuries, forming a balance between the entrance tower, the courtyard, the main house and the outbuildings. The privacy of this manor house, created by the courtyard and the garden, is progressively extended over the wooded valleys of the river Charente. The full restoration works, carried out in keeping with good trade practices, makes the property ideal as a family home or for some kind of activity, especially given the harmony of the premises.

1 085 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 385927

Land registry surface area 15 ha 14 a 54 ca
Main building surface area 370 m2
Number of bedrooms 6

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative


Jérôme Broun +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more