A Renaissance manor house, redesigned in the 18th century,
in an award-winning village to the north of Périgueux
Thiviers, DORDOGNE aquitaine 24800 FR

Location

Thiviers, perched on the top of a combe, is a lively, little medieval town with all amenities. The town, renowned as being on the southern edge of the Périgord-Limousin Regional Nature Park, is an old stronghold along the road between Périgueux and Limoges as well as a stopover along the Way of Saint James. Its SNCF train station provides links to Paris via Limoges and to Bordeaux via Périgueux.
This property is just a few valleys away from Thiviers, set in the midst of verdant countryside in a “4-star village” laureate of the ANPCEN (national association for the protection of the sky and the night environment) due to its lack of light pollution. A municipal lake, on the outskirts of the town, features an area, cordoned off for swimming.

Description

Set slightly back off the village square with its Romanesque church, this manor house and its outbuilding, separated by tall wooden gates, face a large garden, resembling undergrowth, a haven for birds. Said garden, enclosed by hedges and walls, is crossed in its centre by a curved alleyway that leads to a small access lane. Apart from on the north side, the buildings are surrounded by a vast, shady terrace, all on a level, where it is possible to glimpse a bread oven, a garden shed with a hip, slate roof and a pond, fed by the village spring used in prayer, its water said to be good for sickly children and stomach problems.

The manor house

Constructed in the Middle-Ages, probably on the vestiges of an old priory, this house comprises a Renaissance-style building, recognisable from its entrance door, and a rectangular pavilion set at right angles, modified in the 18th century and flanked by a square tower to the east which is also the entrance to a cellar and an old underground passageway. All the buildings have hip, slate roofs, identical to that covering the church bell-tower and featuring wrought iron weathervanes. The walls, constructed from exposed quarry stone blocks, span two levels and are topped with a double cornice under the eaves. The openings, the surrounds of which differ in shape and size from one building to the other, are harmonious courtesy of the identical wooden frames with their small windowpanes.


Ground floor
All the rooms have direct access to the terrasse via large, wooden, small-paned French windows. The original entrance, set in the west wing, is recognisable by its solid, wooden door, with a small window protected by a metal grill, and topped with a Renaissance-style sculpted lintel. The vast lounge includes a stairway tower, going up to the first floor and the attic space. The walls feature exposed stone. The high ceiling has robust, exposed joists. A monumental stone fireplace is flanked by two openings, one leading to a laundry room and a toilet, the other to a central, vaulted corridor which provides access to a kitchen and a spiral stairway. The floors in these rooms are covered with red terracotta tiles. The south wing comprises two rooms, lined with panelling. They feature marble fireplaces, cupboards, large French windows and parquet flooring. And lastly, a bathroom, on a mezzanine in the square tower, is fitted with a shower and a toilet.
First floor
The first floor can be reached via three stairways, one of which is outside and goes directly up from the outside terrace. This level comprises five, high-ceilinged bedrooms and has a layout almost identical to that of the ground floor. A central corridor, with a vaulted ceiling and nailed, wide strip, wooden flooring, provides access to three independent areas and a toilet. Above the kitchen, a vast, east-facing bedroom has a cupboard built into the wall and a private bathroom, with a shower, a bath and a toilet. Above the lounge are two bedrooms, sharing the area around the stairway tower, as well as a room which could be used as a shower room. In the 18th century pavilion, a bedroom has a marble fireplace, wall panelling and Versailles pattern parquet flooring. It is followed by a room, awaiting restoration, and a landing room in the square tower.
Attic
The spiral, stone stairway goes up from the lounge to a vast room, awaiting conversion, under the rafters, where against the west gable wall there are the vestiges of an old fireplace, proof that there was at least one additional floor in the past. The stairway in the tower also shows signs of demolition. (It is possible that it was once used as a watchtower.) The house, being taller than the church bell-tower, would have been demolished by order of Richelieu at the time of the siege of La-Rochelle. Although the roof on the main building is uniform, it is nevertheless supported by two types of roofing framework: one shaped like an inverted ship’s hull and the other, more classical, featuring high attic trusses.
Outbuilding
This former barn, used for cowshed and attic purposes, is currently divided into three sections, a woodshed, a large garage and a boiler room, all can be separately accessed.
Garden
A long garden, extending beyond the terrace, is planted with some 75 different species of trees such as hornbeam, lime, fir, kaki, palm, banana, chestnut, oak, etc. A central pond is fed by the village spring, via a first pond near to the barn.

Our opinion

A large manor house or a reasonably-sized village chateau, this balanced property can but appeal with its spring, its bread oven, its garage, its tranquil but not isolated atmosphere and its south-facing aspect with a view of the garden. Although some improvement works are required, notably upstairs, the bright, spacious, high-ceilinged rooms and the attic room which, with its vestiges, awaits conversion, simply exude potential. The first floor could be separated into three sections, each accessed via a separate stairway, one of which is outside, which would make the creation of a bed & breakfast activity easy.
And then, its award for “no light pollution” gives free rein to the imagination.

577 500 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 342762

Land registry surface area 13058 m2
Main building surface area 400 m2
Outbuilding surface area 200 m2
Number of bedrooms 6

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Jonathan Barbot +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more