A 17th century manor house and its outbuildings
in almost 2 ha of parklands, 20 minutes from Somme Bay
Abbeville, SOMME picardy 80100 FR

Location

This 18th century house, in the midst of Somme Bay Regional Nature Park and just a stone’s throw from the sea, is less than 15 minutes from all local shops, amenities and schools. Paris is 2 hours away; Brussels takes 3 hours. Although this coastal region has become strategic for tourism, reinforced by its easy access by road (via the A16 and the A29 motorways) or by train, this property remains timeless and free of all nuisances.

Description

Set in the midst of parklands crossed by a river, this property is accessed via wrought iron gates, featuring a spear design and flanked by two square brick pillars, topped with stone balls. A driveway leads to the manor house and separates the vegetable garden, on one side, from the garden laid out in a chessboard pattern, on the other. Majestic trees form the backdrop. This property comprises a central manor house and outbuildings. A gravel carpark, able to take five cars, is laid out alongside one of the outbuildings. A river, bordered on its far bank by pastureland, flows by on the other side of the manor house.

The manor house

This large house was built in 1780 by Viscount Blangermont right in the middle of the Age of Reason. It has only belonged to three different families since its construction. Modifications, particularly including an extension in the 19th century, have been carried out by the various generations, their one constant aim being to ensure a maximum of light in all the rooms. This building, reflecting its classical style, is architecturally highly homogeneous. Enlightened enthusiasts will note that the house provides a glimpse of 19th century aesthetics on one of its lateral facades. The surface area of the house was, in fact, extended in 1860. This difference remains discreet and is solely revealed by the presence of a wrought iron canopy, by surrounds with keystones and slightly arched, moulded architraves framing the openings and by a pediment roof dormer. The main rectangular building has four bays. It is entirely constructed from traditional bricks, creating a range of colours from red to straw yellow. Brick was also used for the pilaster-style quoins and the window surrounds. Stone was only used for the capitals on the pilasters and the sills supporting the windows. The latter are heavily arched on the ground floor and are enhanced with shutters that are also arched. Spanning two levels, with a porch, this house is topped with a hip, slate roof. A separate roof covers the 19th century section. A bordering cornice supports the zinc work and guttering.


Ground floor
The main entrance is set in the facade opposite that facing the entrance gates. Double, glazed doors at the top of a stone porch open into a vestibule, with wide strip pattern, oak wood parquet flooring. A stairway at the end of the vestibule is set in the centre of the house. It is enhanced by two wooden columns supporting a classical, semi-circular pediment, with a central round opening, featuring a pedestal. This entrance hall provides access, on one side, to a lounge and, on the other, to a dining room and a kitchen, with its cooking range.

All the reception rooms are illuminated by several windows, giving an impression of clarity and communion with the outside. They mark this period with oak wood parquet flooring, marble fireplaces, large windows and panelling composed of pilasters or corner bookshelf units. A main bedroom completes the ground floor level.

First floor
The hanging stairway, with its wooden handrail and its cast iron protective baluster railings, goes upstairs.
A central landing provides access to three bedrooms, exuding the same ambiance as the ground floor: a discreet, light 18th century air. Each bedroom, spanning a surface area of approx. 30 m², has its own bathroom and toilet. A small lounge completes each of the bedrooms.

Second floor
This level, laid out under the rafters, comprises two bedrooms and a bathroom.
Cellar
The utility areas in the basement make everyday life easier, with a laundry room, a vaulted wine cellar a boiler room and a workshop.

The outbuildings

Three barns have been converted. One has become a house, spanning a surface area of approx. 110 m², comprising a kitchen, a lounge and a dining room on the ground floor, with two bedrooms, each with their own bathroom, upstairs.
Another is now a function room. The last one has been furnished as a leisure area with a table-tennis table, a dart board and a bike shed. A health spa area comprising a sauna, with a shower, completes the outbuildings.

The swimming pool

An outdoor, 9x4 m swimming pool, with a salt filtration system and heated via a heat pump, was installed in 2019.

The parklands

The parklands are divided into several areas with different ambiances. These comprise a vegetable garden and a greenhouse for providing residents with their own seasonal vegetables, an orchard, a garden landscaped in a chessboard pattern, likely to be classified as a “Remarkable Garden”, a pasture with a stable, housing two horse loose boxes, a henhouse and a pond. These very quiet, pastoral parklands are crossed by a river with, at the end, a panoramic view over the surrounding woods and a small valley. Hiking, cycling and horse-riding trails can be immediately accessed, providing a wide range of leisure activities.

Our opinion

This manor house nestles in a verdant valley. Beaches are but 20 minutes away. A house of high-standing, it was constructed at a time of literary salons and philosophers. This large house was fully restored several years ago. Its soberness, with no pretentious decoration, exudes a timeless and luminous elegance that completely justifies the reputation of the “Ancien Régime” (Old Order) for elegance. It draws its longevity from this balance between private and social life. The reception rooms, where light is omnipresent, encourage conversation in good company and saw the exchange of new ideas in the 17th century. Nowadays, an accommodation or bed & breakfast activity could continue this tradition. Furthermore, this house is a good compromise between an urban and a countrified way of life.

880 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 868955

Land registry surface area 18000 m2
Main building surface area 290 m2
Outbuilding surface area 200 m2
Number of bedrooms 6

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Jérôme Ferchaud +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more