An elegant, 17th & 18th century, stone and half-timbered manor house
in 2 hectares of parklands, 25 minutes from Deauville in the Auge Country
Bonnebosq, CALVADOS lower-normandy 14340 FR

Location

This manor house stands in a small hamlet amidst French bocage countryside, with meadows and copses, valleys and villages characteristic of the Auge Country. A typical village, with all local shops is less than 2 km away. Lisieux, with all infrastructures, is 18 km away. A train line provides 1¾-hour links to Paris.
The nearby Nacre, Fleurie and Grâce coasts are between 20 and 30 km away.

Description

Wrought iron gates open, off a little road, into a gravel courtyard. Cars can be parked under a half-timbered building. A high, cypress hedge separates the courtyard from the manor house. It is surrounded by large grassy areas, dotted with numerous trees. Little alleyways have been laid and follow the twists and turns of the property. They also lead to a guest house, standing by the side of a stream which borders the property on two sides, as well as to a swimming pool and its pool-house set in the middle.

The manor house

This L-shaped house was built between the 17th and 20th centuries. Constructed from half-timbering on quarry stone block walls, the original, 3-storey manor house is flanked by a tour, housing a stairway. A first extension, with a Mansard style roof featuring roof dormers, was adjoined in the 18th century. The upper half of a gable is covered with chestnut wood weatherboarding. The second contemporary extension, with a single story, is constructed at right angles along the perimeter wall. It has a gable roof, covered with flat tiles, featuring roof dormers and its walls are constructed from quarry stone blocks. It is followed by a large shed used for storing firewood.


Ground floor
Double glazed doors, set in the corner of the residence, open into the entrance hall. An opening into the original manor house leads to a dining room, followed by an adjoining lounge. A door, on the other side of the hall, provides access to a kitchen. Then, a corridor leads to a boiler room and to a pantry, where a temperature-controlled wine cellar has been installed. A wooden stairway goes upstairs. The decorative features of the original manor house have been copied in the contemporary extension: terracotta floor tiles, beams and joists painted white or other colours as well as exposed half-timbering and brick walls. The lounge in the 18th century extension is vast and luminous. It is illuminated via four slightly arched windows and two French windows, topped with semi-circular arches. The walls are lined with floor-to-ceiling panelling, featuring a cornice. The floor is paved with large, light-coloured stone tiles. The dining room has a dressed stone fireplace, with a wooden lintel, whilst the lounge is enhanced with a marble fireplace, topped with a trumeau inset with a mirror.
First floor
The left-turning stairway goes upstairs from the dining room. Steps, posts, balusters and handrail are all made of elm wood. It leads to a landing, half covered with tiling and half with parquet flooring. This provides access, on one side, to a bedroom and, on the other, to a corridor. The bedroom floor is laid with terracotta tiles. Once again, the light-coloured walls are lined with floor-to-ceiling panelling, featuring a cornice. There are windows on two sides of the room. The third side is adorned with a stone fireplace and its straight, moulded, chimney breast. Two openings in the corridor give access to the main bedroom and a toilet, connected to one another by a bathroom and a dressing room. The trusses in the bedroom are exposed. The floor is covered with strip pattern parquet flooring. As in the previous room, the marble fireplace is topped with a straight, moulded chimney breast. Corridor, bedroom, bathroom and dressing room are all illuminated via six windows.
The pantry stairway goes up in the contemporary extension to the attic space converted into two open areas, separated by a little landing. The trusses are exposed. Two roof dormers let in copious amounts of light.

Second floor
The elm wood stairway becomes less massive and turns to the right as it goes up to a corridor, with parquet flooring, on the second floor. This level has slightly sloping ceilings. The three bedrooms, two of which adjoin one another, are illuminated via very slightly arched roof dormers. The floors are covered with old terracotta tiles. Two doors in the corridor open into a shower room and a vast toilet.

The guest house

This old barn, constructed from quarry stone blocks, is topped with a hip roof, covered with flat tiles and featuring roof dormers. The openings are framed with dressed stone surrounds. This house, like the manor house, is bordered by a passageway, paved with quarry stone blocks.


Ground floor
This level is divided into two sections. All floors are paved with old terracotta tiles. Beams and joists are exposed. Windows and glazed doors let copious amounts of light into the premises. A kitchen is separated from a lounge by a large fireplace, composed of quarry stone blocks and dressed stone, with a wooden lintel. A toilet has been installed behind the kitchen, next to the stairway.
First floor
The wooden stairway goes up to a landing, leading to two bedrooms and a bathroom with a toilet.

The swimming pool

Set in the middle of the parklands, this swimming pool is surrounded by a wide deck, composed of wooden slats. It is partially concealed from the manor house by shrubs and boxwood, bordering the rear of the pool-house. Made of wood, its roof is covered with flat tiles.

The parklands

The parklands, laid out in front of the manor house, are surrounded, on one side, by a perimeter brick wall, separating it from the little road, and, on the other, by a hedge, predominantly composed of poplar trees. A stream, bordered by numerous trees, delimits the other two sides. Gravel alleyways crisscross the parklands and lead, notably, to the guest house and the swimming pool. Willow, yellow poplar and golden wattle are some of the many species of trees. A sequoia keeping watch over the manor house, a hornbeam hedge surrounding a white stone bench and birch forming a copse, surrounded by cedar, all appear to converse. Furthermore, a few trimmed yews, a magnolia and a large rhododendron bush are dotted around, whilst flower beds, planted with roses and surrounded by boxwood, extend the manor house’s vast lounge.
And lastly, there are two examples of the planet’s oldest tree: that on thousands of family crests, the Ginkgo Biloba.

Our opinion

This manor house and its parklands, hidden away in this corner of the Auge Country, are surrounded by tall trees and appear protected by the stream. Meticulously restored and embellished, the rustic air of this manor house and its countrified parklands has been replaced by elegance and refinement both inside and outside. The residence’s vast, bright rooms are enhanced by the nooks and crannies in the parklands: a restful spot surrounded by hornbeam hedges or a place to take tea by the side of the stream and, of course, the very sunny swimming pool. The guest house is quite discreet.
This harmonious property, just a short distance from Deauville and other seaside resorts along the Fleurie coast, will make an ideal home and haven.

1 596 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 341540

Land registry surface area 18399 m2
Main building surface area 360 m2
Outbuilding surface area 100 m2
Number of bedrooms 4

Regional representative
Caen region


Yann Campion +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more