A mansion house awaiting renovation, with its wooded garden,
in the prestigious Monticelli district in the midst of Marseille’s golden square
Marseille, BOUCHES-DU-RHONE provence-cote-dazur 13008 FR

Location

Square-Monticelli is named after a local painter who greatly inspired Van-Gogh. It is one of the most luxurious and sought-after, residential districts in the city of Marseille.
Some 30 minutes from Marseille-Provence airport, 15 minutes from Saint-Charles train station and less than 10 minutes from the Prado beaches and sailing clubs, this villa is in the immediate proximity of one of the city’s best schools, as well as shops, tennis clubs, health centres and clinics, consulates and embassies. Furthermore, there is a very good public transport network.

Description

Discreet, despite its 300 m² of living space, this villa features an exterior with a fairly sober architectural style and only reveals its charm to those who bother to go inside. Two entrances provide access to the property from the street, one opening into the garden and the other on the garage side. The house was built in such as way as to make the most of the south-facing garden.
A greenhouse, awaiting renovation, and a spacious garage complete the buildings.

The villa

Constructed from stone in the late 19th century, this villa spans three levels. Its multi-sloped roof is covered with flat, interlocking tiles. The roofing framework features a bevelled fascia. On the north or road side, two porches house the main and service entrance doors. On the south facade, wide windows look out over the garden. A 2-storey, glazed projection discreetly embellishes the architecture of this middle-class home.


Ground floor
A few steps go up from the garden to the porch. A bright entrance hall, with cement floor tiles, opens into a spacious, fan-shaped vestibule, with parquet flooring, giving access to a lounge, a dining room, a stairway going upstairs and a corridor leading to a kitchen and a basement. The lounge walls are lined with sober panelling and framed canvases, painted in the 18th century “École Provençale” style and depicting characters in a wooded landscape. This L-shaped reception room is enhanced with a marble fireplace and double-glazed doors opening into the dining room. The floor is covered with parquet flooring laid in a herringbone pattern. The triple aspect, facing east, south and west, ensures that both these rooms are pleasantly steeped in light all day long. Large French windows open on to a projection leading to the garden. In the kitchen, illuminated via a tall, wide window, the floor is covered with terracotta tiles and the sink, typical of Provence, is made of Cassis stone. Curved in shape like a mortar and originally used for grinding food, it is known locally as a “pile”, after the French word “piler” meaning to grind. The back kitchen communicates with another room which could be used as a linen room, a games room, a study or a bedroom.
First floor
A wide, comfortable, wooden stairway, illuminated by a tall arched window, filled with cathedral glass, goes up to a landing providing access to five bedrooms. On the east side, the landing leads to a shower room, with a toilet, and a small bedroom, preceded by a dressing room. Straight on from the stairway are two large bedrooms, with herringbone pattern parquet flooring (one facing south and the other east), and a bathroom. On the west side, to the right of the stairway, the landing is extended by a little corridor that leads to a south-facing bedroom, with a bathroom, and a north-facing bedroom, with a small toilet. Some moulding and panelling adorn these rooms, the high ceilings and large windows of which ensure space and light.
Second floor
Three maids’ rooms of varying sizes await full renovation works. The dormer windows set in the roof provide light and an unobstructed view over the city and the Marseilleveyre hills. Furthermore, an attic and miscellaneous hall areas could be converted, making it possible to create more storage space if required.
Basement
A laundry room, a vast wine cellar, with a jack-arched ceiling, a boiler room and two other rooms, all with comfortably high ceilings (more than 2 m) are connected via a wide corridor.
Garden
It would be possible to eat outside sheltered from the summer sun’s burning rays by setting up the table in the shade of the plane and olive trees in this garden, planted with Mediterranean species such as oleander, crepe myrtle and mock orange as well as almond trees.

Our opinion

This neighbourhood is renowned for its tranquillity and its select surroundings, guaranteeing families of born city-dwellers some of the best living conditions, being both near to the sea and to good schools. This villa could also be used for the purpose of providing a company head office or offices with a prestigious address. South-facing, this house has outstanding potential, not only because of its setting, but also because of its spacious rooms. Old features could easily be enhanced in order to give this family home back all of its elegance, perhaps through conversion works of a more contemporary style.

2 120 000 € Negotiation fees included
2 000 000 € Fees excluded
6% TTC at the expense of the purchaser


See the fee rates

Reference 755659

Land registry surface area 739 m2
Main building surface area 275 m2
Number of bedrooms 8
Outbuilding surface area 120 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Marie-Hélène Wisdorff +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more