In Tours, in the Prébendes district, between park and garden,
a 19th century townhouse with outbuildings
Tours, INDRE-ET-LOIRE center-val-de-loire 37000 FR

Location

Near the centre of Tours, the largest town in the Centre-Val de Loire region, the Prébendes district is a peaceful residential area close to shops and schools. The townhouse stands in front of the Prébendes d'Oé park, the largest green space in the city, planted with many rare and exceptional species. The train station is just a few minutes' walk away and puts Paris within less than an hour’s reach. The A10 motorway is a 10-minute drive. The surrounding Touraine region boasts some of the most famous French castles: Chenonceaux, Azay-le-Rideaux and Amboise, where Leonardo da Vinci is buried.

Description

Slightly set back from the street, the facade of the townhouse is protected by a small white gravel courtyard, surrounded by flowerbeds and closed by a railing and a wrought iron gate. A terrace runs along the south side of the house and overlooks the enclosed garden. The outbuilding, of the same period and identical construction, sits at the edge of the grounds and houses the garage and a studio. It is accessed via an independent cul-de-sac.

The townhouse

With a living area of approx. 230 m², this house was built in the 19th century of coursed rubble masonry under a slate roof. The windows feature tuffeau stone frames and the decorations are sober and symmetrical. The main entrance, on the street side, is via a gate followed by a stone staircase bordered by a wrought iron railing. The wooden door is partly glazed.


Ground floor
The entrance hall is spacious. The oak staircase faces the main entrance door. A double wooden door opens into the large full-width living room. The floor is straight strip oak parquet. The room is of generous size and the original decorations have been preserved: mouldings, woodwork and two marble fireplaces in mixed colours. One large window overlooks the green park, a second opens into the enclosed garden. On the garden side, the kitchen is housed in an extension with a French window opening onto a terrace bordered by a wrought iron railing. A flight of stairs leads up to the garden.
First floor
The entire floor has straight strip oak parquet and comprises two large bedrooms, one overlooking the park, the other overlooking the garden, both featuring woodwork and fireplaces. The first level also offers a bathroom and storage space.
Second floor
The landing leads to a bedroom overlooking the garden, a bedroom overlooking the park, a shower room and a separate toilet. On this level, the parquet floor is painted. The ceiling heights are significant.
Third floor
The former attic has been converted. It is partly glazed and allows a view of the staircase. The roof beams are partly exposed. A bedroom and a shower room with toilet have been installed. Two small rooms can be used as study or storage space.
Basement
On the ground floor, hidden under the oak staircase, a small door leads to the basement. The basement is perfectly fitted out with direct access to the garden. It comprises a recreation room, a laundry room, a boiler room and a workshop, as well as toilets and plenty of storage space.

The studio flat

The attic of the outbuilding has been converted into a fully equipped 28m2 studio flat. It comprises a living room with a fully equipped kitchen, storage space and a shower room with toilet. It has an independent entrance and many openings sheltered from view.

The garage

In the southern part of the garden, the outbuilding is designed along the same lines as the house. Vehicle access is via a private cul-de-sac to the rear. On the ground floor, the double garage has retained its old wooden door, now automated.

The garden

Extending across approx. 185 m², it faces south and west. Entirely enclosed by exposed rubble walls, it forms the link between the house and the outbuilding. The lawned garden is planted with flowers, fruit trees and a vegetable plot. Overlooking the house, the paved terrace leads to the sitting room and kitchen, ideal for sunny lunches.

Our opinion

A historic city and a dynamic metropolis, Tours attracts families and students alike, seduced by a human scale city. It is the capital of a region that has well deserved its reputation as "the garden of France". On the edge of the Prébendes park, designed by the famous botanist Eugène Bühler, the townhouse enjoys an attractive location, in a residential area close to all shops and transport links. The building embodies a certain idea of the traditional family home, with generous and functional volumes. The property is also very bright and the view from the windows plunges into the greenery on either side. From Sunday lunches in the garden to long afternoons in the park, in the shade of the redwoods and cedars of Lebanon, a city life close to nature.

1 050 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 719499

Land registry surface area 356 m2
Living space230 m2
Number of rooms 9
Number of bedrooms 6

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Nadège Hervé +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more