A townhouse and a house awaiting restoration
in a flower-filled courtyard in the centre of Tours
Fondettes, INDRE-ET-LOIRE center-val-de-loire 37230 FR

Location

This property is in a central position in the midst of the highly sought-after district of Prébendes, equidistant from a park of the same name and the local shops. The tramway is but a stone’s throw away as are all schools. The TGV train station, with 55-minute links to Paris, is just a few minutes’ walk. Slip roads for the A10 motorway are 10 minutes away.

Description

Typical of the local townhouses, this building is constructed from quarry stone blocks, topped with a slate roof. Its symmetrical, rectangular openings are framed with freestone surrounds. Behind the townhouse, a flower-filled, south-facing courtyard is bordered on the east side by an outbuilding, with a red brick facade, and on the south side by a little freestone house awaiting restoration.

The townhouse

This townhouse, constructed in the 19th century was initially a boarding house. In 1937, it was transformed into a hotel. Even today, its 270 m² of living space spanning four levels is devoted to the hotel trade. On the ground floor, an entrance hall, with cement floor tiles, provides access to a dining room, a small lounge, with a white marble fireplace and herringbone pattern parquet flooring, a second lounge, with parquet flooring, and a kitchen looking out over the courtyard.
An oak wood stairway goes to the other floors comprising:
The first and second floor, both with parquet flooring throughout and four bedrooms, with shower room and toilet.
The third floor with two large bedrooms, with shower room and toilet.
A large basement completes the house. It is taken up by a boiler room, a cellar and some storage rooms.
The east wing, with its red brick facade, houses a large living room, with a study, a bedroom and a shower room. The garden level comprises a laundry room and a workshop.

The courtyard

This south-facing paved courtyard is enhanced with rose bushes, wisteria and flower beds. Various little areas have been laid out for taking meals outside or for sunbathing. A majestic stone porch is topped with a glass and wrought iron canopy.

The house at the end of the courtyard

The courtyard is extended by a construction typical of the local area, built from quarry stone blocks as well as freestone and topped with a slate roof. It awaits full restoration works.
Spanning a floor surface area of approx. 70 m², works have recently been carried out on the carcass. It remains to make the house weathertight and to convert the inside.

Our opinion

A family hotel or a family home, the future vocation of this townhouse is still to be decided. Its extremely central location in the town makes all personal and professional activities possible. The presence of a little additional house also makes it possible to imagine new areas.

1 227 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 992851

Land registry surface area 234 m2
Main building surface area 270 m2
Number of bedrooms 10

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Nadège Hervé +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more