A bright, surprising house, with equestrian outbuildings, in 12 ha of undulating grounds
between the river Seine and the Albâtre Coast, 170 km from Paris
Yvetot, SEINE-MARITIME upper-normandy 76190 FR

Location

This property, in the Caux region, along the road to Le-Havre as well as the Normandy bridge and just a short distance from the A29 motorway, is in the Seine River Meanders Regional Nature Park. The river is but a few kilometres away and can be easily reached on a bicycle or on horseback via little lanes. The French capital is less than 2 hours away by train or via the A13 motorway. Yvetot and its train station, all schools and hypermarkets are 10 minutes away by car. The Albâtre Coast, Étretat and Dieppe are 35 km away. The nearest market town, with local shops, doctors and chemists, is 2 km away.

Description

A little road winds its way through woods and grasslands to two brick pillars, supporting wrought iron gates. These open on to a long driveway bordered on either side by tall beech trees. On the slope of a valley, wooded on one side and looking out over grasslands on the other, it leads to impressive wrought iron gates. These are flanked by perimeter walls, built from brick and flint, and by the outbuildings that protect the residence, the landscaped garden and an enclosed area. Beyond are the surrounding woods and meadows, one of which hosts a vast outbuilding for horses.

The house

This former coaching inn has been extended twice. The first time, it was made wider. The bricks of one facade and the arched openings were preserved. Then, a lower outbuilding was constructed in line with the original building. The current owners have totally renovated these premises throughout. The surrounds framing the openings, the quoins and the string courses, all made of brick, were preserved. The hip slate roof still has its roof dormers as well as a triangular, brick pediment, featuring a bull’s eye window. The outbuilding, however, was completely redesigned. By incorporating a vaulted, copper roof, a second level was created and very wide openings added.


Ground floor
Several openings have been added. A main entrance in the vaulted section is preceded by a large, curved porch, protected by a canopy of the same design. The original entrance was preserved for everyday use. It provides access to the utility rooms, including a boot room that opens on to the rear of the house. A wooden stairway and its wrought railings go up to the two levels, given over to the four bedrooms.
The tone is set for the more modern section as of the entrance hall. A stairway, with glass steps, is the middle of a vast area, illuminated via a light well. It follows the curve of the walls. On one side, a wide opening in a load-bearing wall leads to a little lounge in the oldest section. The richly carved, wooden fireplace, a wedding present, bears witness to the 19th century origin of the coaching inn.
On the other side, large French windows open into a vast lounge. A stone fireplace is flanked by arched windows and faces the panelled walls. Following on at right angles, a dining room is separated from a kitchen by an industrial-style partition. A very wide picture window has been installed along the length of these two rooms. It opens on to a terrace, paved with large flagstones, that overlooks the landscaped garden. The lie of the land conceals the swimming pool on a lower level and provides, above all, a view over the many plants and the activity of the animals housed in the outbuildings.

First floor
The landing, in the old section, provides access to a bathroom and a separate toilet. A bedroom, on either side, is extended by a study or a dressing room. The original, wide strip wooden flooring has been preserved.
In the modern section, with its light-coloured oak wood parquet flooring, a vast hall area is illuminated by a light well and arched windows. The walls follow the curve of the roof. A study, with glazed flooring and a tall bookshelf unit, has been laid out in a corner. Decorative openings have been installed, making it naturally easy to move around and creating a convivial area. Openings provide access to a second study as well as to a bedroom which is adjoined by a full bathroom, a separate toilet and a large dressing room, making it the ideal main bedroom.

Second floor
Only to be found in the old section, this level has a similar layout. Both bedrooms have sloping ceilings, enhanced with the exposed trusses.

The outbuildings

These outbuildings form a right angle in the enclosed area. On one side, seven horse loose boxes and storage areas face the landscaped garden, with the house on a higher level. The stables face south and are always sheltered. On the other side, a long building, composed of half-timbering and brick masonry filler, includes a covered area, garages closed via painted wooden doors, a heated tack room and laundry room as well as miscellaneous storage areas and workshops. A door opens on to a stairway which leads to a large studio flat, laid out in the attic space (approx. 56 m²).
Outside and at a distance, a large structure, which can be dismantled, houses a section with stalls and a storage area for farming equipment.

The parklands

The parklands, composed of meadows, enclosed by wooden rail fencing, and open spaces, surround the perimeter walls. On one side, a little wood follows the slope of the valley. On the other side, the land is flatter and, on the side of the dominant winds, tall trees protect the residence and its outbuildings perfectly. Horse-riders have always lived on this property. The pathways in the woods and the numerous hiking trails in the local surroundings are ideal for walking and trotting.
The surroundings of the house have two aspects. Immaculately kept lawns, flanked by tall trees, are laid out in front of the main facade. At the end, a few steps in the centre of a low, flint stone wall go down to an area (approx. 500 m²) on a lower level which was the old vegetable garden. Simplicity takes pride of place.
However, on the other side of the house, a great deal of care and attention has been given to the landscaped garden, where refinement and charm dominate. The verticality of the regularly-planted yew trees enhances the pleasant, carefully selected plants. The decoratively trimmed shrubs, the mulch and the pleasant curves inevitably bring Japanese-style gardens to mind.

Our opinion

The long driveway, lined with two-hundred-year-old beech trees, gives free rein to the imagination and a multitude of prospects. When it reaches the perimeter wall, the mystery is still complete. Beyond the walls, wooded sections alternate with meadows. But, once through the gates, the contrast is impressive in every direction, with immaculately kept lawns, watched over by majestic trees on the one hand, and a charming garden on the other. Natural scenery, following the lie of the valley, is on one side and the enclosed area well protected by the forest, where animals are frequented glimpsed, on the other. All this is the result of the ever-continuing desire to achieve excellence, not only as regards visual well-being, but also as regards the layout of the areas. In-depth renovation has made this a wonderful place to live where all the areas are occupied but nevertheless at a distance. This could be the definition of luxury.

1 540 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 964946

Land registry surface area 12 ha 27 a 96 ca
Main building surface area 356 m2
Outbuilding surface area 800 m2
Number of bedrooms 5

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Brune Boivieux +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more