An 18th century property, in town and yet secluded in more than 2 ha of parklands,
in the midst of the French department of Lot-et-Garonne
Marmande, LOT-ET-GARONNE aquitaine 47200 FR

Location

In a historic, character town, looking down on to the river Garonne, just an hour from Bordeaux via the motorway. Numerous daily train links make it possible to reach this urban area and, if necessary, to change trains for a link to Paris taking 2 hours.
Shops, amenities and interesting tourist sites nearby complete what this extremely attractive town, with 8,000 inhabitants, in the Lot-et-Garonne department, has to offer.

Description

This property, completely hidden from the little road leading to a low-rise housing district, is in a dominant position, out of sight of onlookers courtesy of its tall iron gates and its dense verdant surroundings. Standing in enclosed, wooded parklands, this chateau is safe from any neighbouring constructions and, consequently, offers its residents the same feeling of isolation as vast rural properties. Visitors reaching the end of a driveway, shaded by majestic lime trees, are faced with buildings, laid out in a U-shape around a closed courtyard. Said buildings comprise a light-coloured, dressed stone residence, with two wings of outbuildings, constructed from red brick. The combination of these two architectural features gives the property a countrified appearance. These particularities are perfectly in keeping with the history of the premises which dates back to the 16th century, to the noble family responsible for its construction and to its successive middle-class and industrial owners.
Built from dressed stone between the 18th and 19th centuries, the current neo-classical style facade of the main building includes two projections, both of which feature sculpted pediments. The numerous openings framed with dressed stone surrounds, the stone cornices and the quoins bestow this house with unquestionable elegance. The building comprises a garden level that opens on to the exterior via several French windows, a first floor also featuring numerous openings and an attic floor, the walls of which feature small, half-moon-shaped windows.
And lastly, a dovecote, reflecting architecture typical of the south-west of France, completes this property with its south-facing gardens.

The chateau

Adjoining the main entrance, the first wing extends southwards and is currently taken up by a complete suite, all on a level, as well as by a study, with an independent mezzanine, and a greenhouse. An extension, spanning approx. 100 m², was constructed in the 1980’s, making it possible to link the main residence and the second wing of outbuildings on the north side, thus creating the buildings’ U-shaped layout. All on a level, the through construction was designed to provide access to the inner courtyard, with its south-facing swimming pool and its spacious terrace, delimited by old stone balusters that look down on to a small stream on the north side. This west wing houses a garage, a storeroom and a boiler room as well as an upstairs area, not actually used for anything in particular.


Ground floor
The entrance door opens into a through vestibule which leads, at the end, to the inner courtyard, a unique passageway which provides access to a large study, with panelling and a mezzanine. It also houses a dressed stone stairway, with an open central stairwell and a wooden handrail, reflecting the patina of time. The ceiling in the entrance hall is moulded and the floor covered with terracotta tiles. On one side, double doors, adorned with panelling, open into a billiard room where tall cupboards line the walls. This room communicates with a lounge, laid with parquet flooring. Three openings set in the corner of the building look out over the parklands and let in copious amounts of light. A black marble fireplace, topped with a trumeau decorated with moulding, takes pride of place. A second, larger and adjoining lounge, with a coffered ceiling, can also be reached via a corridor from the vestibule. It, in turn, communicates with a dining room featuring a monumental stone fireplace. This room is followed by a contemporary kitchen, laid out in the most recent section. The rooms stand out from the rest of the residence courtesy of a more rustic style: difference linked to the design dating from the 1980’s, to the presence of exposed beams and dark panelling, to the type of floor tiles, with inlaid decoration. These two rooms are bordered to the south by a sort of balcony corridor which goes down, on one side, to a wine cellar and, on the other, to a linen room and the garage. The swimming pool in the central courtyard can be reached from the centre of the balcony corridor. A few steps on a lower level in the entrance hall lead to a suite, composed of two bedrooms, a large shower room, with a walk-in shower and a toilet. Parquet flooring, a fireplace and cupboards. A greenhouse, reached from the outside, has access via a little stairway to the upstairs of this wing, which awaits renovation. The size of the rooms makes it possible to envisage the creation of a dwelling or additional independent work areas.
First floor
The layout of the landing and the meticulous, sober decoration set the tone for this level, taken up by four bedrooms. High ceilings, parquet flooring, floor-to-ceiling panelling concealing a wardrobe, and ceiling moulding. The landing provides access to a first bedroom, overlooking the parklands, followed by a first bathroom and a separate toilet. A hall area leads to a lobby which provides access to the other three bedrooms as well as to a surprising and spacious, separate shower room with a walk-in shower, laid with teak wood parquet flooring. The second bedroom, a small toilet, a marble fireplace, topped with a trumeau. The three openings in the third bedroom, installed in the corner of the building, a private shower room and a pink marble fireplace with its trumeau, featuring eye-catching bas-relief, make this the main suite. A fourth bedroom has been laid out in a more contemporary manner, with the addition of a central unit comprising a wash-hand basin and cupboards.
Second floor
Another flight of stone steps goes up to the second floor, lacking in insulation, which houses the old maids’ bedrooms, storage rooms and a spacious room, with a high ridge and a highly decorative beam system, all in a good state of repair, which could be converted. Given that everything is in its original condition, rehabilitation works would be easy and welcome.

Our opinion

This property unites all the assets of a warm and welcoming family home which is made comfortable and easy to live in on a daily basis by its interior layout.
Its setting is an ideal blend of natural surroundings and the tranquillity they exude with the advantages of having shops and amenities within easy reach in the town. The large surface areas of the property still awaiting conversion make it further possible to envisage professional, artistic and even rental activities. Not forgetting a home for a growing family seeking to house several generations.

Exclusive sale

730 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 975718

Land registry surface area 2 ha 28 a 23 ca
Main building surface area 500 m2
Number of bedrooms 6
Outbuilding surface area 75 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant
South-West Lot-et-Garonne


Armelle Chiberry du Vignau +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more