An old wine-growing estate, its numerous outbuildings and its parklands
on a slight promontory an hour from Lyon in the rural area around Roanne
Roanne, LOIRE rhones-alps 42300 FR

Location

In the Rhône-Alpes region, in the Loire department, this old estate nestles in the midst of a farming and forest landscape, just a few minutes from the subprefecture of Roanne. Constructed on a prehistoric site, the town has a large historic centre, some impressive large, luxurious homes, a market square as well as a 12th century granite keep. The late 19th century textile industry and its gastronomic prestige, notably the “Troisgros” restaurant, have marked the town’s identity. Lyon, “capital of the Gauls”, can be reached in an hour via the A89 motorway or every 30 minutes by train from Roanne station. Saint-Exupéry international airport can be reached via the Part-Dieu TGV train station courtesy of the Rhônexpress tramway.

Description

With its parklands spanning approx. 5 ha, this property was once a wine-growing estate. Three entrances provide access to the old farm. The main driveway, on the south side, winds its way through the trees before revealing multiple red roofs.
Today, it comprises a complete set of buildings cleverly laid out around a packed mud courtyard: a main house, a caretaker’s cottage, a dwelling converted in a large traditional barn, numerous cellars, workshops, a greenhouse, a cowshed, a stable, a henhouse, garages and a covered area; all in pleasant shady parklands, with their two ornamental ponds.
The main house has been completely redesigned by an architect in keeping with the premises in a refined, welcoming setting.

The main house

At the end of a little, wooded, winding lane, this elongated, east-west facing house, standing partially over a cellar, appears to be protected by a large wooden, pivoting door, finely carved with antique-style motifs. This entrance on the north side adjoins the large gateway. On the west side, outbuildings are laid out behind the building around the interior courtyard.
Covered with white rendering and featuring a gallery with Bordeaux-coloured, wrought wooden railings, the main facade is aligned with inward-opening windows. On the other side, courtesy of a balcony supported on columns, a pediment with a bull’s eye window as well as numerous openings and dormers with projecting eaves, the house offers an unobstructed view over the parklands and one of the ornamental ponds.
Just like the other buildings, the main house is topped with a low hip roof, covered with red tiles.


Ground floor
The vestibule, with a cloakroom on the left and a toilet on the right, provides access to a bar area adjoining a living room and its stone fireplace, sculpted with flowers and featuring a 1770 fireback, a little lounge and a dining room, with windows and French windows. The latter, made by the company Schüco, are installed throughout the main house. Following on from the bar, on the right-hand side, is a fitted kitchen, with a door opening on to the courtyard, a laundry room, a boiler room and access to the only cellar laid out under the house. The reception rooms precede an office and an art studio, with large openings, which together with a second toilet complete this level. The art studio gives access to one last room. Awaiting conversion, with its double doors opening on to the courtyard, it houses a wooden stairway going up to the attic and the area under the rafters.
The floors on this level are paved with stone tiles, laid in a staggered manner. The walls are painted white or rendered, making the rooms bright and welcoming.

First floor
Following on from the bar and facing the little lounge, a stone stairway goes up to the first floor, reached on either side by a walkway. Looking down on to the little lounge, it is bathed in light. This level has Paralay flooring throughout.
On the right-hand side are two bedrooms, one of which has a large private terrace. The main bedroom has a vast bathroom, with a bath, a walk-in shower, a wash-hand basin and a toilet. A little stairway goes up from the bathroom to a large dressing room. The second bedroom is enhanced with a shower room and its toilet.
On the other side are a third bedroom, its toilet and its shower room. And lastly, a laundry room opens on to a long, outside gallery, looking down on to the interior courtyard.

The caretaker’s cottage

Spanning a ground floor and basement, this house stands facing the meadow, with its back to the main house. Its facade is concealed below a climbing plant. Facing west, it has its own private, front garden. The adjoining square tower spans a little surface area and its ground floor is currently used for storing bins. Its hip roof, with upward-turning eaves, is the only one covered with slate.


Ground floor
The entrance opens from the outside directly into a living-dining room with its fireplace, housing a closed-hearth fire and featuring beams for mantels and jambs. On one side is a fitted kitchen and its independent larder. An amusing little room and its small opening, reached via a stepladder from said larder, is laid out in what corresponds to the first floor of the square tower. Spanning barely 5 m², it is not currently in use. At the other end are two bedrooms, a shower room and its toilet.
This cottage has double-glazed windows, white floor tiles as well as two impressive, exposed beams.

Basement
A cellar, still featuring barrels from a wine-making past and spanning a surface area of approx. 50 m², can be reached from the outside.

The barn

This large, traditional barn is a farm building featuring architecture typical of the area around Roanne. More than 10 metres in height under a robust exposed roofing framework, it is divided lengthwise by a gully in the floor marking a difference in levels. The lower section provides access to various rooms used for stable and cowshed purposes. Almost all of these rooms can be accessed separately from the courtyard or the parklands.

The independent dwelling

Laid out in one section of the large traditional barn, it comprises a ground floor and a second level, both facing west.


Ground floor
A door opens off the terrace into the main room comprising a living room, with a fireplace, an eating area and a fitted kitchen. A skylight illuminates the area. A bedroom, its shower room and its separate toilet complete the ground floor. Floors are covered with white tiles.
First floor
An iron stairway goes up from the living room to two bedrooms, with sloping ceilings and skylights, on either side of a walkway under a few exposed beams. A bathroom and its toilet.

The covered area

Open along its length for more than 13 m, it follows on from the main house, facing the barn and the interior courtyard. Right next to it are the wooden gates of the second entrance opposite the gateway.

The workshops

Ideal for DIY enthusiasts, the main, well-laid out workshop spans a surface area of approx. 25 m² under an exposed roofing framework. Not far from this one, a second workshop, or storage area for gardening equipment, spans a smaller surface area of approx. 20 m².

The cellars

These three cellars, laid out under the caretaker’s cottage, can be reached directly from the driveway of the interior courtyard.
Spanning a surface area of approx. 30 m² each, with vaulted ceilings and gravel floors, the first is a wine cellar, the second is given over to the storage of fruit and vegetables and the third used for storing garden furniture.

The garages

One of the two garages can be accessed directly from the courtyard, the other adjoins the independent dwelling laid out in the large barn. The second garage gives access to a cellar as well as a storage room with a packed mud floor.

The greenhouse

This small greenhouse only lets light in on one side through its atrium with forged bars. Divided into two sections, it spans a surface area of almost 15 m². This old stone greenhouse completes the exterior vegetable garden.

The parklands

These parklands surround the buildings, giving them complete privacy. Two ornamental ponds together with shade from an immense cedar and a peach tree as well as a flowering wisteria enhance the mild regional climate. Grounds like these would not be complete without their vegetable garden and their fruit trees. Every year the harvest of ripe fruit and vegetables proves extremely gratifying.

Our opinion

Luminosity, multiplicity and space characterise this property. The many constructions, used for a variety of purposes, form like a hamlet on old wine-growing lands, now vast, grassy parklands, dotted with trees.
The main house was the workplace of an artist, of which remain his art studio and adjoining office. This explains why it was remodelled by an architect using luminosity.
These premises exude an atmosphere ideal for blending work with a private life. The renovation works not having been extended to all the buildings, a range of possibilities is open to those with sufficient imagination to add their own personal touches.

Exclusive sale

1 250 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 488208

Land registry surface area 4 ha 8 a
Main building surface area 448 m2
Number of bedrooms 3
Outbuilding surface area 223 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Sophie Batsch +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more