A house, with an old-fashioned air, and its garden, with its southern tones,
where the Quercy, Agenais and Périgord regions meet
Duravel, LOT midi-pyrenees 46700 FR

Location

In the south-west of France, in an area known as Bouriane-Quercynoise near to the Lot Valley, is a region composed of unchanging and varied landscapes, rich with an outstanding rural and historic heritage.
This little urban area, in the sector of Puy-l’Évêque, comprises farming and wine-producing estates, local craft industries as well as shops and amenities necessary for everyday life. A place that is pleasant to live in, it is both peaceful and appealing to visitors seeking to be as close as possible to notable tourist sites. Nestling in the hollow of wooded hills, the large village still features traces of its history through buildings dating from the Middle-Ages and the 16th century.
Agen TGV train station is about an hour away by car, just like Bergerac airport. Cahors is some 45 minutes away.

Description

Amongst meadows and fields of vines, in a green stretch of countryside dotted with the red brick roofs of the surrounding constructions, the house and its enclosed garden, spanning approx. 4,000 m², are but a few minutes away from the neighbouring village, whether on foot or by bike. The house is accompanied by annexe buildings, a swimming pool and an outbuilding, spanning approx. 125 m², which could be converted.
The property is surrounded by a protective stone wall, capped with tiles on the north and west sides, followed by a hedge of trimmed cherry-laurel trees. The plant species comprising the garden were chosen as an allusion to the decor of traditional Provencal Bastide houses. The property is accessed via a narrow tarmac road, bordered by walnut trees, then via a stone-lined lane, enhanced on either side by a low stone wall and dotted with Mediterranean cypress trees.
Constructed in 2011, the house pays homage to the region’s rural heritage and great care has been taken to respect all of its codes by blending quality with modern-day home comforts. It is notably fitted with remote-controlled shutters, an alarm system, underfloor heating and an air-conditioned cellar.

The house

The gateway opens into a gravel courtyard which, in turn provides access to the main entrance to the house, the vegetable garden and a stone outbuilding, used as a storage area and an open car parking area. The house facades are composed of stone and yellow-ochre-coloured quarry stone blocks, rendered such that the stone is left exposed, and quoins. The main building spans two levels, with rectangular, inward-opening windows. On the first floor, a small balcony, with railings, is accessed via a French window and gives a view over the surrounding countryside. An overhanging cornice lines the upper section of the walls, thus enhancing the low roof, covered with Roman tiles. The main entrance door is protected by a canopy.


Ground floor
The entrance hall, spanning approx. 50 m², provides access to the various sections of the ground floor. It communicates with a living room via a door-free opening, with a kitchen via a stone opening, topped with a wooden lintel, and with a corridor, leading to the bedrooms via a wooden door. The walls are covered with a light-coloured rendering or are painted. Grey floor tiles, surrounding a cement tile frieze, extend into the living room like an invitation to enter the premises. An outstanding stone stairway, with traditionally-wrought iron railings, rises elegantly up to the second level.
The living-dining room is laid out in an L-shape with a kitchen at the end. A stone fireplace is flanked by bookcases. As with all the rooms on the ground floor, the ceiling features thick, grey-tinted beams, supporting the wooden upstairs’ flooring. Exposed stone and quarry stone block walls face rendered walls. Two alcoves in one of the walls give a view of the kitchen, reached via a corridor also leading to a storeroom, followed by a terrace on the south side. A stairway, with wrought iron railings, goes down to an air-conditioned cellar, lined with shelves for storing bottles, as well as a tasting area laid out more to the front. The red brick ceiling is vaulted, the walls are rendered and the floor is tiled.
The kitchen is a vast open space, spanning approx. 50 m². Units, lining the lower sections of the walls, reflect shades of pale hues matching the paint on the wall and the splashback. A central island faces a picture window, with a view over one of the garden parterres, planted with roses and boxwood. The floor is laid with polished concrete.
A door, leading from the vestibule to the ground-floor bedrooms, opens into a corridor providing access to a first room currently in use as a study. This bright room has two windows, one of which includes a glazed door opening on to the entrance courtyard. The walls painted in a light hue are enhanced by dark-coloured floor tiles. The bedroom, itself, has brightly coloured walls, floor tiles as well as a storage cupboard. The adjoining bathroom is fitted with a modern wash-hand basin and bath. Following on, a second bedroom has direct access out on to a private terrace, making it possible to contemplate the garden at will. The ceiling, with its beams and bare boards, has been tinted. The floor is tiled.

Floor
The elegant, airy stairway railings are extended as a guardrail along a section of the corridor. The first bedroom is laid out with a night area, separated from a study-relaxation area by an open-top partition. Facing north, it is bathed in light and has a view over the village, the wooded hills in the distance and the entrance courtyard directly below. As with all the upstairs rooms, the ceiling features exposed beams, the walls are painted and the floor is covered with white-painted, strip pattern parquet flooring.
The corridor carries on to a shower room and a room in use as library-study which, if so required, could easily be turned into a bedroom. At the end of the corridor, a suite, spanning approx. 40 m², is steeped in southern light. It has a balcony with a view over the swimming pool, the garden as well as a verdant landscape, with the local buildings in the distance. The bathroom is laid out behind a partition facing the bed. A dressing room is contained in a nearby enclosed space.

Garden
The grounds, laid out all on a level, have been ingeniously landscaped in the aim of being easy to maintain and being pleasant to look at as if taking a stroll. Stretches of lawn are enhanced with shrubberies and copses of trees, harmoniously mixing local, endemic and Mediterranean species such as weeping willow, oak, lime, hackberry, olive, palm and Mediterranean cypress trees. An orchard takes up the eastern section, whilst a vegetable garden and its arbour embellish the west square at a distance from the house.
On the south side, a heated swimming pool is surrounded by stone paving and a low stone wall, with lavender and oleander bushes adding a colourful southern touch. Opposite, a shed housing the pool machinery is extended by a covered terrace, used not only for relaxing after taking a dip, but also for eating under cover outside.
Enhancing these areas, two parterres planted with boxwood and roses are laid out near to the paved terrace by the kitchen and the gravelled one by the bedroom. These same plants embellish the gravel driveway leading to the kitchen, with two stone pillars marking the entrance.
And lastly, beyond the garden, from which it is separated by the stone wall of the entrance, a section of the grounds is taken up by an outbuilding, with electricity and water laid on. Spanning approx. 1,000 m², it could be used as a garage or a storage area or, once converted, for any other purpose.

Our opinion

Old buildings are very often converted to suit modern-day requirements. Blending the old with the new, adding the second to the first, is fashionable. Here, it is the opposite. Courtesy of its recent construction, the building unites the comfort qualities of current day facilities with the robustness of the building, the modernity of finishings to the value of old construction materials. Everything blends harmoniously and subtly together in the midst of a refined garden and the southern countryside.
Despite its young age, this is definitely a character property standing in a permanently relaxing setting, a privileged and safe place.

Exclusive sale

735 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 408917

Land registry surface area 4023 m2
Main building surface area 330 m2
Number of bedrooms 6
Outbuilding surface area 175 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Francine Tamenne +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more