A large, luxurious home and its south-facing, priest’s garden
in a quiet street amidst a little town 30 minutes from Le-Mans
Mans, SARTHE pays-de-loire 72000 FR

Location

In the Maine-Touraine region, 30 minutes from Le-Mans town centre and its TGV train station, putting Paris-Montparnasse less than an hour away. 225 km from the centre of Paris with motorway slip roads nearby. Le-Mans, with a good public transport network, has good motorway and rail connections: 1¾ hours from Roissy-Charles-de-Gaulle, 4½ hours from Marseille, 2½ hours from Lille-Europe train station for London, 1½ hours from Nantes and Rennes. Le-Mans has a wonderful medieval town, known as Plantagenet City. Protected by a Gallo-Roman perimeter wall, its hosts numerous events, a wealth of markets selling local produce and the annual “Entre Cours et Jardins” flower show. This property is in a little town, 45 minutes away from the Loire Valley and Tours, with a TER train station and all necessary amenities (shops, supermarkets, an analytical laboratory and health centres as well as cultural and sports centres). The nearby Bercé National Forest spans a surface area of more than 5,000 hectares. A royal forest in the 14th century and renowned for its first-class oak plantations, it has a multitude of outdoor activities with 280 km of hiking, horse-riding and mountain bike circuits.

Description

Standing in a quiet street that leads to the nearby shops, this house is enclosed by walls on the road side. A covered entrance gateway, flanked by tall pillars, gives vehicle access to the property. The unobstructed view on the garden side looks out over the surrounding gardens, enclosed by old walls and hedges. The bell-tower of a church stands tall in the distance. An outbuilding on one side of the entrance gateway is used as a garage and a woodstore. Straight on is the exterior entrance to the large cellar which extends under a large part of the house. A second outbuilding towards the garden was inhabited at one time, but now awaits renovation. At the end of the plot are an old garden shed and a henhouse.

The house

This rectangular building is built over cellars and under attic space. Freestone having been predominantly used for the constructed of its facades, the surrounds framing its openings, its quoins, its cornice and the pediment on the road side, the house is built on quarry stone block lower sections and topped with a hip roof, covered with slate. The gables, as well as the south facade, are rendered. The facades feature three bays of equal width. The central bay on the road side is flanked with pilasters, topped with a capital on a level with the roof. To the west, on the entrance gateway and garden side, an adjoining, single-storey building, with an attic, gives access to the house, thus giving the house a second independent entrance.
The house, spanning 258 m² of living space, has a total surface area of 392 m², including a 74 m² attic which could be converted.


Ground floor
This level comprises an entrance hall, extended by a central vestibule and a stairway, with ironwork balusters, going upstairs. The floor is laid with its original cement tiles. Two doors (18th century panelling) give access on either side of the vestibule to four rooms. The first ones are double doors and the second ordinary doors. The vestibule also includes a toilet installed under the stairway. The entrance hall leads, on one side, to a large lounge or study, a dining room as well as a kitchen and, on the other, to a lounge as well as a room, with a view of the garden. The large lounge precedes a room with independent access via the garden entrance and the property’s outside entrance gateway. This entire floor still has numerous characteristic architecture features such as parquet flooring, panelling, wall cupboards, marble fireplaces and trumeaux as well as ceiling cornices and roses. The dining room has exposed beams. The kitchen comprises a back door opening into the courtyard. The cellars, spanning but half of the surface area of the house, are used as utility rooms and can be reached from the outside.
First floor
The wooden stairway goes up to a wide landing. The walls of the hall areas (vestibule, stairwell and landing) are lined with imitation freestone, trompe-l’œil rendering. The landing provides access to four bedrooms, each fitted with numerous cupboards, panelling and a fireplace, with a mirror or a trumeau. One of them includes a section with an alcove. This level has strip pattern parquet flooring throughout and its plaster ceilings are decorated with finely wrought cornices and roses. The landing is laid with its original cement tiles. The communal bathroom still has its original fixtures and fittings (wash-hand basin, bath and bidet). It is decorated with a stained-glass window. The floor is laid with tiles dating from the 1930’s.
Attic
The stairway goes up from the first-floor landing to the attic space. This second floor comprises two small bedrooms, previously used for domestic staff, a bathroom and toilet as well as an attic, with an interesting roofing framework. The floors are laid with terracotta tiles. Three south-facing dormer windows let in light from the garden side.
Cellar
These are reached via the exterior on the west side of the house, near to the kitchen.

The outbuildings

The garage, standing near to the property’s west entrance, is followed in the garden by an unaligned outbuilding, ideal for storage purposes. Its two rooms, laid out one above the other, both have fireplaces. At the end of the garden, an old building is in use as a henhouse. Its vaulted cellar could also be used for storage purposes.


Garage
Spacious and of a good height, it precedes a large woodstore with an attic.
Outbuilding
Constructed from quarry stone blocks, this building has freestone surrounds framing the windows. In one section are areas for storing gardening equipment and in a section set at right angles, a stairway goes upstairs. The ground floor, opening on to the garden, features a room with a marble fireplace.
Garden shed
At the end of the plot and near to a verdant stretch, it adjoins a wall.

The garden

This relatively-large garden, enclosed by high hedges and walls keeping it out of sight of onlookers and neighbouring gardens, has been laid out as a verdant haven in the midst of the little town. It includes areas for sitting in the shade of tall conifers. The garden is also planted with a few fruit trees and old rose bushes.

Our opinion

This first-class property still has numerous well-preserved, architectural and decorative features that clearly indicate their original 18th century construction period. The good-sized reception rooms, each with its own fireplace, makes it possible to create a variety of atmospheres in keeping with requirements and seasons. Apart from these architectural considerations, the house is in need of renovation works, notably thermal insulation, to provide modern-day comfort. The separate entrances of the house and the outbuilding would make it possible to set up a professional or accommodation activity here. The house, with its living rooms facing the garden, shelters its residents from the hustle and bustle of the little town, whilst putting it within walking distance of all of its amenities. Furthermore, it has good, fast links to the rest of the country.

480 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 483837

Land registry surface area 1330 m2
Main building surface area 392 m2
Number of bedrooms 6
Outbuilding surface area 120 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant
Sarthe


Catherine Boivin +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more