A contemporary, Provencal Mas house, its guest flat and its swimming pool
amidst the countryside in the hills around Sanary-sur-Mer
Toulon, VAR provence-cote-dazur 83000 FR

Location

Some 4 km from the little port of Sanary-sur-Mer, this Mas house, spanning approx. 256 m², and its wooded parklands, spanning almost 4,000 m², are set in the country on a hillside, with an unobstructed view stretching to the sea.
Slip roads for the motorway to Marseille or Toulon are 10 minutes away and the corresponding TGV train stations can be reached in respectively 30 and 20 minutes. Marseille international airport can be reached in 45 minutes for long-haul flights.

Description

The little roads around Sanary-sur-Mer, looked down on by the Gros-Cerveau mountain, lead to a concrete pathway in an excellent state of repair which provides access to an area given over to parking at the entrance to the property. This house, constructed in the style of a contemporary, Provencal Mas in 1980, is in the immediate vicinity. The shape of the house follows the lie of the sloping land and is bordered, to the south, by a vast terrace giving a wide panoramic view over the neighbouring countryside and, to the north, by a tiered area featuring a swimming pool. The land, covered with a pine grove, extends towards the hill.

The house

The entire house was built in 1980, but the swimming pool, the vast 3-car garage and the wine cellar, under the south-facing terrace, were added some ten years later. The main section of the house is accessed via a wooden door on the south side, whilst the guest flat has a separate entrance, at the top of an outside flight of steps on the north side. A workshop and two storage rooms, integrated into the main building, can be directly accessed from the outside. Many rooms in the house, bedrooms or studies, can also be accessed directly from the garden.


Ground floor
The entrance door in the main section of the house opens directly into a living room area, spanning three stories, which is topped with an exposed roofing framework: a lounge, featuring a vast fireplace, extended by a small library, leading to the west section of the house. Then, a few steps go up to a dining area which opens into a kitchen and the east section of the house. And lastly, reached via a flight of shallow wooden steps, a little study gives access to two first-floor rooms. The floors are predominantly tiled, but the study has parquet flooring. The ground floor on the west side comprises a study, two bedrooms, one of which features a bed built directly into the structure of the house, as well as a shower room. The biggest bedroom and the study are illuminated by wide French windows opening on to the garden. A hall area, reached via the dining area, leads eastwards to the kitchen opening on to its own south-facing terrace, ideal for taking lunch outside, a bedroom, also facing south, a shower room, a toilet and, at the end, a vast suite comprising a large bedroom, spanning more than 22 m², a private bathroom, a toilet and a dressing room. Next to the living room area and the little study on a higher level, the first-floor is laid out around a room used for miscellaneous purposes and extended by a partially panelled bedroom.
First floor
In addition to the two rooms in the main section of the house, this level is predominantly taken up by the guest flat, reached via a separate stairway, outside on the north side. Laid out under the rafters, all of its rooms have sloping ceilings, hence a floor surface area of approx. 49 m², greater than that measured in accordance with the French Carrez law. The door opens into an entrance corridor with a star-shaped layout leading to a living room, integrating an open-plan kitchen, two bedrooms as well as a bathroom, with a toilet. The beams are exposed and the floors covered with tiles in a variety of colours.

The outbuildings

These are composed of a storage room, adjoining the west side of the house, as well as a workshop and another storage room, flanking the east section. All can be accessed from the outside. On a lower level, under the south terrace, a garage, spanning approx. 64 m², can take three vehicles. It opens into a little wine cellar, lined with empty wooden boxes for the various vintages.

The garden

A flight of stone steps goes from the property entrance to a large terrace and then to the house. It is bordered by little tiered areas, planted with local species. Cars, however, follow a slope which leads, first of all, to the garage and, then, to an open-air parking area able to take several cars. It continues towards the swimming pool and the upper tiered areas. The large, paved terrace extends eastwards to a gravelled area, shaded by pine trees. Further up, the swimming pool, spanning approx. 10x5 m, is accompanied by a pool-house, fitted with a summer kitchen and cupboards. It is protected by a rolling cover. An adjoining grassy area looks out over the Gros-Cerveau mountain. And lastly, the wilder area to the north of the land is covered with a sparce pine grove.

Our opinion

A fairly recent house which, although plain, reflects a traditional, welcoming style. Following the lie of the sloping land, it has several separate areas which will preserve every resident’s privacy. The guest flat, with its separate access, could be rented out on a seasonal basis, accommodate passing friends or house members of a large family. The setting in the midst of the countryside, the views over the hills and the neighbouring landscapes as well as the raised swimming pool are all invitations to relax, whilst the village of Sanary-sur-Mer, its port with its traditional fishing boats and its renowned Provencal market are but a 15-minute drive away.

1 460 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 872236

Land registry surface area 3800 m2
Main building surface area 255.6 m2
Number of bedrooms 7
Outbuilding surface area 127 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Denis Béraud +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more