An 18th century, traditional Bastide house, with its converted dovecote,
facing Mount Sainte-Victoire, in a medieval village
, BOUCHES-DU-RHONE provence-cote-dazur FR

Location

This property, 20 km to the south-east of Aix-en-Provence and 40 km from Marseille, stands in the midst of the upper Arc valley in the town of Peynier, home to Marseille’s master soap makers. The small, Provencal village extends between Mount Sainte-Victoire to the north and the Regagnas mountain range to the south-east. It still has numerous vestiges from the Middle-Ages, including a 12th century keep and a section of the ramparts. The Renaissance chateau, constructed at the request of Peynier’s seigneurial family, constitutes the village’s main architectural feature. Local surroundings are composed of woods and farmland, predominantly given over to growing vines.

Description

Just a stone’s throw from the centre of the village and its chateau, this traditional Bastide house stands on a virtually rectangular plot of landscape land, extending southwards. A hedge delimits the garden in the southernmost section which has a separate entrance and could possibly be built on. The terrace borders the south and east sides. A gravelled area is on the north side. Two entrances provide access off the road running alongside the property. The main entrance, on the west side, features an old carriage gateway concealed by vegetation, following a passageway between two stone pillars; the second is on the north or courtyard side. The house comprises two sections: a main building, spanning three levels, with a hip roof, and an extension, continuing the main building over the ground and first floors, which is topped with a gable roof. One small, stone chapel, transformed into a garage, stands by the north entrance; another construction, an old hayloft, to the east. A swimming pool, extending west to east, faces the dovecote, the south-facing facade of which spans two levels in front of its garden. A recent extension, constructed in a similar style to the dovecote, adjoins the old stone section. The extension is enhanced with a roof that protrudes over the paved terrace, extending along all four sides.
In the distance, Mount Sainte-Victoire, the hills crenelated with layers of lignite outcropping to the south-east, and the crestline of the wooded Régagnas mountain range.

The traditional Bastide house

The hip roof is edged with a quadruple overhanging cornice, a feature bearing witness to the noble privilege of the premises’ first resident. The exposed stone facade of the main building rises three levels. An extension, spanning a ground and first floor, extends the main section. Windows and French windows are embellished with red-painted wooden shutters.


Ground floor
A wooden door opens into a kitchen. A window, next to an old pink stone sink, faces south. Under the ceiling, enhanced with exposed beams, the walls are lined with several cupboards closed by old doors. This room precedes a dining room, one exposed stone wall of which features a small, east-facing window. Following on, a lounge, adorned with a fireplace, extends towards the south facade. The traditional, Provencal style ceiling features plaster troughs, wooden planks and painted beams. A door leads to a living room widely opening on to the terrace via a French window. It is followed by a room, spanning approx. 32 m², used as a storeroom. A heavy wooden door provides access to a laundry room, a boiler room and a toilet. A wooden stairway as well as a lift go upstairs. Terracotta and old floor tiles bear witness to the authenticity of the premises throughout this level as in the rest of the property.
First floor
A stairway goes up from the kitchen and another from the room housing the lift. The latter stops on a mezzanine landing, illuminated via a roof dormer. A door on the west side leads to a bedroom under the sloping roof and a shower room. Going eastwards, a first south-facing bedroom, with a Provencal ceiling and old terracotta floor tiles, opens on to a corridor. The latter provides access to a main bedroom, with a fireplace and a separate toilet, a bathroom opposite and the stairway which goes down to the kitchen on the ground floor. Another south-facing bedroom completes this level.
Second floor
One of two south-facing bedrooms has its own shower room and toilet. A shower room with a toilet spanning approx. 20 m², a third north-facing bedroom with a shower room and a toilet.

The dovecote

Completely independent with its own entrance gate and standing a few dozen metres from the traditional Bastide house, this rectangular, exposed stone building is topped with a single-sloped roof, edged with a triple overhanging cornice. The ground floor facade features a door and a window on the south side. It continues up a further two levels, each with a window, also on the south side. An extension, constructed from recent materials, extends the old building at right angles. A protruding roof, covered in Roman tiles, shades the terrace facing the garden.


Ground floor
The entrance door opens into a kitchen, with terracotta floor tiles. The ceiling with exposed beams, enhanced with wooden planks and plaster troughs, has been renovated in keeping with traditional trade practices. It is followed by a dining room area, embellished with a fireplace and renovated with the same attention paid to its authenticity. It opens on to the terrace on the west side via a French window. Following on from the old section, a lounge with a fireplace opens on to the terrace on the south side and the garden via two French windows. The materials used preserve the spirit of the old construction. A fireplace completes the room. An east-facing bedroom still has one of the dovecote’s exposed stone walls and a bathroom. A laundry room, a toilet and a storeroom.
First floor
A wood and terracotta tile stairway goes upstairs from the kitchen. A south-facing room provides access to a toilet, a bedroom and a shower room. The renovation works, as throughout this building, were carried out using noble materials with meticulous attention paid to the authenticity of the premises.
Second floor
A bedroom, one section of which has been converted into a mezzanine, and a shower room, with a toilet, face south.
Technical room for the pool

Workhouse
This semi-open workshop houses the borehole’s pumping and filtering station.

The landscape garden

The lawned garden, to the south of the traditional Bastide house, is planted with miscellaneous species of trees and flowering shrubs. Tall cypress trees soar up on the east side. The main entrance on the west side is flanked by pine trees and continued by a verdant plot leading to the garden and to the house via an old carriage gateway, concealed by ivy. On the north side, a gravelled area is dotted with flowering copses, boxwood and small trees. The landscape garden, facing the dovecote, extends southwards over approx. 700 m². A semi-open workshop borders the western edge of the garden. It houses a pumping and filtering station for the water coming from the borehole which supplies the entire property, including the automatic watering system of the bordering Bastide.

The independent studio flat

This totally independent building in the west section of the property, spans a surface area of approx. 35 m². It comprises a ground floor, with a kitchen, a lounge and a toilet, as well as an upstairs, with a bedroom and a shower room.

The workshop

Constructed from exposed stone, with a Roman tile roof, it spans a surface area of approx. 20 m².

The garage with a workshop

Most probably an old chapel, the gable roof on this garage is covered with old Roman tiles. Its walls are constructed from pointed stone. It spans a surface area of approx. 36 m².

The hayloft transformed into a summer kitchen

This dry-stone construction, spanning a surface area of approx. 11 m², is followed by an adjoining, covered, semi-open terrace, spanning approx. 12 m².

The swimming pool

This 11x6 m swimming pool is fitted with a salt filtering system. It is laid out in a west-east direction in front of the dovecote. A deck, paved with stone and bordered by lavender as well as rose bushes, surrounds the pool. Mount Sainte-Victoire and the Régagnas mountain range can be seen in the distance.

The terraces

Terraces, paved with terracotta tiles and spanning a surface area of approx. 160 m², border the east and south facades of the traditional Bastide house, looking out over the landscape garden. Another similar terrace surrounds the dovecote.

The building land

Optionally available, a plot of building land, spanning a surface area of 1,000 m², extends the landscape garden southwards; a hedge separating said plot from the garden. It can be accessed independently from the road on the west side of the property.

Our opinion

The pleasant way of life invades all the senses in this traditional Bastide house with its authentic charm. Home and studio of figurative painter, Vincent-Roux, this house often welcomed his friend, Bernard-Buffet, who lived in the Chateau-de-l’Arc not far from there. The completely independent dovecote is but waiting for guests to recount its history. The village bell-tower chimes the hours, inevitably reminding restless spirits of reality. As, but a few kilometres from this tranquil home’s old entrance gates, life is in full swing in the dynamic Arc valley, just a stone’s throw from Aix-en-Provence where culture knows no bounds all year round. An additional, optional plot of building land gives free rein to the dream of an even more ambitious property. The asking price for this traditional Bastide house is 1,170,000 euros, that of the independent dovecote guest house is 530,000 euros and that of the plot of building land is 330,000 euros.

Exclusive sale

2 020 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 202212

Land registry surface area 5557 m2
Main building surface area 590.00 m2
Number of bedrooms 11
Outbuilding surface area 79 m2
including refurbished area12 m2

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Roger Pertuisot +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more