Less than 2h from Paris, towards Blois and the châteaux of the Loire Valley,
a group of houses for stylish entertaining
, EURE-ET-LOIR center-val-de-loire FR

Location

In the heart of a rural hamlet, on the edge of the river Aigre, which flows at the bottom of a small wood, a group of carefully restored houses. Situated between the Dunois, which is the entrance to the Perche-Gouët region, the Haut Vendômois, the Sologne and its hunting grounds, and the gateway to the châteaux of the Loire, the property is only ten minutes from Châteaudun, a town boasting a fresh dynamism which offers a number of impressive projects: a business aerodrome, in 2024 a village of second-hand goods and antiques dealers, start-up businesses and cultural events at the foot of the imposing castle and its museum. Thanks to an ambitious programming policy, Parisian shows are often presented just a few months later in the old theatre and a new 900-seat auditorium.
Châteaudun offers a wide range of shops and services and is just a 10-minute drive away. Trains from here connect to the Paris Austerlitz station in only 1 1/2 hours.

Description

Close to the city and yet secluded in the countryside, a discreet neighbourhood prevents the property from being totally isolated. It seems as if nothing had changed in the hamlet for a long time, except that the agricultural rhythm of the local cereal farming activity has slightly calmed down.
Five village houses form a small hamlet on an area of almost 700 m2. They have become an outstanding property thanks to the very careful restoration carried out by the current owner. Two older buildings, one with a recent slate roof, the other with local tiles, separated by a third built at right angles also with a slate roof, and two guest houses at the top of a wooded area where the velvety lawn slopes down to the river Aigre, form the group of dwellings which probably date from the 19th century. Large protected public woodlands excluded from the land register lend even more serenity to the property.
Behind the trees, a hard tennis court with an exercise wall welcomes sportsmen and women, as does the large 270 m2 swimming pool. Oaks, chestnut trees and trimmed groves provide beneficial shade on hot summer days.

The main house

The entrance is through a small white wooden gate onto a gravel driveway that leads to the paved terrace. The main dwelling consists of two houses, one with a slate roof and low vertical dormer windows, the other with a tiled roof and shed dormers. A small building at right angles joins the facades of the two formerly separate constructions. The French windows must have enlarged the previous openings and allow the sun to pour in. On the opposite side of the right angle, the other part of the mansion features large windows topped by contemporary arched glass transoms installed by the last owner to fill the living rooms, study, billiard room and games room with light. The other two buildings are intended for friends or older children and follow the same stylistic principles.


Ground floor
Access to the entire house is through a farm gate on the side, which recalls the rural origins of the house. An entrance hallway leads to the right to a large fitted kitchen where up to 15 people can seated. A decorative interior window tops a small wooden cupboard with the kitchen utensils. In the kitchen, everything is fitted out to prepare and store food for many guests. On the right, a recreational room of about 35 m2 could become a dining room with its own cupboards for dishes. From the hallway, three steps lined with old waxed wood lead to a laundry room on the left. Follows a large wooden door opening into the living room with its cathedral ceiling. Two 18th century style moulded doors frame an imposing limestone fireplace, with a mantle which rises to head hight. Recessed in the wall above, a contemporary piece of art consisting of 6 horizontal slabs painted in the spirit of Australian aboriginal works, in earth tones, reminds us that the whole property is a tribute to wood, its natural outdoor function and domestic uses. On the left, a solid wood bookcase climbs up to a horizontal skylight window. The floor is paved with square and diamond-shaped tiles. The window opposite features a large semi-circular arch and gives a view towards the park. A glass door opens onto the garden and a wooden door leads to the guest toilet and the boiler room. Following the living room, a large study/TV room, with walls lined with wallpaper to match the cerused beams, features a second window opening to the outside. A connecting billiard room features the third window of the façade. A staircase leads up to the vaulted ceiling where a games room and a home cinema have been set up in front of comfortable sofas. All houses benefit from a skilful and tasteful restoration of the exposed stone. The colours of earth, sand, and ochre, muted by the softness of natural pigments, match the tones of fabrics, curtains and the wooden elements extensively used to complete old doors and create deep wardrobes. Almost all the rooms feature exposed beamed ceilings that have been smoothed by the years and the work of the restorers. All French windows have recently been double-glazed. The solid wooden frames magnify the irregularity of the fitted, whitewashed stones. Here and there, openings in the thick walls let the sunlight pour in like in a medieval monastery. All floors are paved with old tiles that have been well polished by the passage of time and scrupulously re-matched for a hundred years.
First floor
From the dining room near the entrance, a wooden staircase leads up to a corridor serving two adult bedrooms of between 15 and 25 m2 with fitted wardrobes, a bathroom and a children's bedroom, forming a family suite. One of the rooms still retains a large collar beam. It meanders along the room not unlike the riddles told in the books on the shelves above. Doors punctuate the corridor, preserving the privacy of the inhabitants. At the far end, a bathroom with a clerestory window is divided into two parts by the corridor and precedes the master bedroom.
Basement
A vaulted wine cellar in perfect condition, easily accessible, and a woodshed complete the amenities of the main house.
Group of buildings
The property features two guest houses. The larger one has its own garden gate to the same quiet street. On the right, the so-called “Breton” house, which is actually typical of western France in general, is covered with Virginia creeper down to the ground. The slate-covered attic shed dormers overlook the façade of this two-storey farmhouse. Four almost symmetrical openings structure the ground floor. A paved terrace welcomes diners on summer evenings. Three steps lead to a living room with a fireplace and an open plan kitchen of about 50 m2. The walls reveal the stones, the floors are paved with terracotta tiles. The same decorative approach as in the other houses prevails. On the same level follows a bedroom of about 25 m2, right next to a bathroom. A wooden staircase leads to the first floor offering a bedroom and a shower room with built-in storage units covering one entire wall. A separate toilet, a bathroom and two further bedrooms complete this floor. Everything has been restored with a view to highlighting the warm tones of the ochres and presents a harmonious entity. The second building resembles a slate-roofed, stone-built doll's house with a window and a door, flanked on the left by a lower outhouse which was initially intended as a shed and has now been turned into a bedroom with en-suite bathroom. At the corner of the shed, a terrace overlooks the extension of the house containing another room. The guest enters directly into a living room of about 15 m2 with a welcoming fireplace. On the left, a white-washed room with its shower room provides a cosy place to get away from the agitation in and around the pool. A spiral staircase leads to the upper bedroom with its shower room, opening onto the square terrace of approx. 25 m2 which overlooks the garden with its neo-classical ironwork balcony with large cross bars.
Guest house
On the outside it is a slate-roofed stone doll's house with a window and a door, flanked on the left by a lower outhouse which was initially intended as a shed and has now been turned into a bedroom with en-suite bathroom. At the corner of the shed, a terrace overlooks the extension of the house containing another room. The guest enters directly into a living room of about 15 m2 with a welcoming fireplace. On the left, a white-washed room with its shower room provides a cosy place to get away from the agitation in and around the pool. A spiral staircase leads to the upper bedroom with its shower room, opening onto the square terrace of approx. 25 m2 which overlooks the garden with its neo-classical ironwork balcony with large cross bars.
Barn
Completely restored inside and out, it offers about 60 m2 and is located near the entrance to the large guest house. It provides storage space for garden tools and machinery, garden furniture and houses a working boiler.

The garden

It has been designed to allow different activities taking place at the same time. Spread over nearly 2 hectares, it offers continuity through the wide view it affords over the lawns leading down to the river Aigre. On the right, the swimming pool is hidden behind the low awning building which contains the laundry room on the other side. On the left, a low wall, groves and a foliage archway surround the passageway to the other houses. The tennis court below and the very graphic petanque court can be seen behind the flowering trees and hedges. Here and there Wisteria and Virginia creeper run with their heavy stems. A 30 m deep well allows the automatic watering of plants and lawns thanks to 120 automatic sprinklers, thus saving water for the 270 m2 swimming pool. A lean-to between the two parts of the main house is used for late summer dinners.


The swiming pool
The L-shaped pool is particularly large: An infinity pool of 270 m2 with stairs, plus the necessary machinery for heating and maintenance. The swimming pool sits in front of the house but is partly hidden by the small building at right angles to the windows.

Our opinion

Not far from the chateaux of the Loire Valley, in the heart of regions renowned for being among the best places to live, the property is ideally located for weekend and holiday get-togethers.
These are former peasant dwellings with the charm of architectural heterogeneity. The quality and colour of the stone resonate with age and the caresses of the wind attract the eye and the senses.
Independence and freedom are undoubtedly the words that best characterise the property. Both aspects are supported by the existence of the second kitchen with its lounges and flats. The partitioned living spaces allow the owner of the Cadet Rousselle complex, with its beams and rafters, to organize rentals without being too disturbed. Everything is designed for comfort and ease in volumes where simple, well-worked and noble materials stand the test of time. In total, almost 700 m2 can be used to bring together blended families, groups of friends, artists looking for inspiration, tourists or tenants.
In short, this is a place for anyone who needs a respite from domestic life, looking for inspiration without feeling abandoned on an imaginary island. And if by any chance an immediate need is felt to be immersed in the heart of wild nature, the river Aigre flows at the bottom of the garden, its banks maintained by the municipality and converted into a peaceful footpath.

Exclusive sale

900 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 711245

Land registry surface area 16183 m2
Main building surface area 650 m2
Number of bedrooms 10

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Sixtine de Naurois +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more