At the foot of a medieval citadel, 25 minutes from Cannes,
an old 18th century mill along the Siagne
Cannes, ALPES-MARITIMES provence-cote-dazur 06150 FR

Location

North of Cannes, at the beginning of the hinterland and on the famous “Route des Mimosas”, lie several medieval citadel villages. From the top of their hills, they dominate the breathtaking countryside where the magnificent river Siagne meanders through green valleys. The past has left a few scattered mills on its slopes, witnesses of a time of great craft activity. They were established in privileged locations, on the quiet arms of the main riverbed, close to the water and yet totally sheltered from the elements. This is a tourist area, but it attracts a public looking for authenticity.

Description

Discreetly nestled below the citadel, which can be reached on foot by taking a path up the hill, the property sits in a prime location along the river which flows gently down its side. The house and its large outbuilding, made of local stone and with variously pitched roofs, resemble a small hamlet. A pleasant paved courtyard has been created between the two buildings. On the garden side, a swimming pool has been installed on the spot where once the old water control system of the mill used to be, retaining several period features and conferring a quite striking look and feel. Apart from the side of the terrain which protrudes over the hill like a hem, the ground is flat, spread out on a bank overlooking the stream. It forms a pleasant park, partly wooded, but mainly composed of lawns with various plant beds and beautiful trees.

The main building

Solidly built due to its primary function, it is made of thick stone walls, sometimes plastered, sometimes grouted, with regular, wide openings on the ground floor, delicately arched in the living room and slightly narrower on the first floor. The stem wall is of considerable height, as this is where the channels once guided the water under the building to the mill mechanism. Low vaults remain on the south-western side, they are now surrounded by a tiled swimming pool and topped by a covered terrace. The mixture of traditional single gable roofs gives the property the appearance of a small hamlet.


Ground floor
The main entrance is via the courtyard, between the two buildings. The wide passageway, paved with large cobblestones and the stone walls of the building are reminiscent of the Middle Ages. A corridor leads directly to the covered terrace overlooking the pool. This large area could be entirely transformed into a winter garden by installing sliding glass walls. On one side of the corridor, past a kitchenette, a small living room under a cathedral ceiling is the start of a wooden staircase that leads to the upper floor. On the other side are a spacious living room with arched windows and a fireplace, a dining room and a large kitchen.
First floor
Access is either by the staircase from the small drawing room or by another flight of stairs directly from the courtyard. Thanks to this separate access, the back part with its small corridor and a shower room are independent. Follow four bedrooms with en-suite bathrooms. Wood is the very feature of the property: the floors are parquet, the large oak beams of the ceiling are exposed and old posts remain where the partitions have been removed to create space in what must have been the hayloft of the mill.
Garden
It is a small park bordered by wooded areas on the hillside on the citadel side, and at the bottom backed by the “Frayère d'Auribeau” stream, a quiet branch of the Siagne that runs the length of the property. The banks are planted with large trees that are reflected in the river and surrounded by hills. It is possible to swim, fish, or venture out in a small boat or canoe. Around the building and the adjoining swimming pool, the garden offers a multitude of carefully planted and very well maintained beds, with flowers, various species and trees, including fruit trees. A driveway paved with large stones runs along the broad facade from the terrace stairs and leads to the entrance of the property, as well as to a discreet parking area for vehicles.
Outbuilding
This house was built very close to the old mill, probably for residential use, clearly linked to the activity of the time. A medieval paved courtyard separates the two buildings. Behind a small row of tall cypress trees, its façade is well designed with narrower, elongated windows. The joints of the stonework of the wall are very regular, giving it a very delicate appearance. It does, however, have three large independent floors, offering a large number of bedrooms and bathrooms.

Our opinion

The place is magical, discreetly located at the foot of the citadel, and enjoying the stream that flows undisturbed along a green park. The trees and green hills reflect iridescently in the water, the place is alive in all seasons, and is a guarantee of many pleasures in the good weather. The renovation of the buildings and their regular maintenance have left a living space of great beauty, steeped in its past, combining stone and wood in a most authentic ensemble. The adjoining building, also of outstanding beauty, provides an extensive reception area.

3 000 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 181084

Land registry surface area 9975 m2
Main building surface area 500 m2
Number of bedrooms 10

French Energy Performance Diagnosis

Consultant


Emmanuel Honold +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more