A late 19th century residence in wooded grounds, spanning some 20 ha,
dominating French bocage countryside in the Perche-Sarthois area
Ferté-Bernard, SARTHE pays-de-loire 72400 FR

Location

190 km from Paris, in the Perche-Sarthois area, to the south of La-Ferté-Bernard. Not far from the A11 Paris- Le-Mans interchange, La-Ferté-Bernard slip road. 25 km from Vendôme TGV train station, with 44-minute links to Paris, and 35 km from that of Le-Mans, with 55-minute links to Paris. Less than a kilometre from a village and less than five kilometres from a small town with a market, shops and schools as well as cultural and sports centres. The Perche Sarthois area harbours a wealth of heritage dotted throughout this land of small irregular-shaped fields separated by hedges and ditches which appeals to nature lovers as well as to enthusiasts of hiking and local produce.

Description

This residence stands next to a wood in a dominant position, facing a meadow spread out at its feet. The unobstructed view stretches into the distance over undulating countryside. The access path winds its way amongst tall trees, several hundreds of years old, to the doors to the house which slowly comes into view. The main entrance, on the south side, is reached via a few stone steps and a porch. The back doors, on the opposing side, provide access to the kitchen and to the basement. A small path, on the east side, leads to a collection of outbuildings comprising an orangery, recently renovated into a 5-bedroomed house, the old stables and a garage amongst other buildings awaiting renovation. The meadow spans almost 3 ha in front of the residence which is surrounded by 16 continuous ha of woods, forming a forest setting.

The residence

This rectangular house is built of rendered quarry stone blocks. The quoins, the modillion frieze around the perimeter as well as the window and door surrounds are made of freestone. The steep pavilion roofs are covered with slate. The roof was recently redone with slate at the back of the central pavilion which houses the stairway and with tempered steel on the flat sections of the side pavilions. This residence spans three levels, constructed over a basement and under attics which could be converted.


Ground floor
The large vestibule, with cement floor tiles, is enhanced with panelling under a coffered ceiling featuring coats-of-arms. This room leads on either side to lounges, with panelling and fireplaces, illuminated via large windows. One vast lounge precedes a dining room, with a fireplace, which adjoins the kitchen. All the reception rooms have herringbone parquet flooring. The main oak wood stairway leads upstairs. A back stairway is near to the kitchen.
First floor
A wide, panelled landing provides access to four bright, spacious bedrooms and three rooms or anterooms to be converted into bathrooms. There is oak wood parquet flooring throughout. Some of the bedrooms still have fireplaces.
Second floor
The main stairway goes up to a vast landing which provides access to five other bedrooms and a bathroom. There is pinewood parquet flooring throughout.
Attic
A more modest stairway leads to this vast area which could be converted. It currently comprises an attic and two rooms, one of which has pinewood parquet flooring.
Basement
The basement can be reached from the inside as well as from the outside. It houses a boiler room, cellars and other storerooms. The sanitation system was redone for the entire property in 2019. That of the residence, planned for a capacity of 10 people, still awaits connection to the basement.

The orangery

A rectangular building, it reflects an elegant architecture, with old bricks forming the door and window surrounds. This orangery, spanning a total floor surface area of approx. 185 m², has a south-facing terrace and a superb view. The attic space could potentially still be converted. At the back on the west side, an awning set at right angles has a new slate roof.


Ground floor
This is a very pleasant place to live as it looks out over the natural surroundings through wide windows, letting in copious amounts of light. A spacious living room provides access on either side to three bedrooms and their bathroom. One of these bedrooms has been fitted out for disabled persons.
First floor
This level is reached via a stairway from the living room. Two bedrooms are laid out under the roofs with a bathroom, fitted with a shower, and a toilet. There are another two areas, each spanning approx. 35 m² and awaiting conversion.

The outbuildings

A high wall behind the orangery closes access to the wooded estate. The latter can, however, be reached via a passageway between two large, brick pillars. Said passageway leads to a building in use as a single-car garage. Standing at right angles to the high wall is an attractive outbuilding, once the stables, awaiting renovation. Behind this building is an enclosed garden. A very romantic place is to be found amidst tall trees, in a clearing to the rear of the residence, this old wash-house has a masonry pool which could be renovated into a swimming pool.

The parklands and the wooded estate

These premises are reached via a newly relaid lane which winds its way through the middle of the parklands, planted with sequoia, Atlas and Lebanon cedar trees. Half-way along, the lane separates into two alleyways providing independent access to the residence and the orangery as well as the outbuildings. A large meadow in front of the orangery goes down to the entrance to the property. The wooded estate encircles the buildings on their north and west sides, forming a verdant setting. The woods, planted with oak, chestnut, hornbeam and Douglas fir trees, are crossed by lovely forest paths where a few deer live harmoniously with a couple of hares.

Our opinion

Just two hours from Paris, the fortunate owners of this elegant residence can watch horses or other animals frolicking in the meadow. The continuous wooded estate makes it possible to go walking or hunting without leaving its boundaries. This property, therefore, has everything for authentic immersion in the countryside but it does not create any feelings of isolation. Long a holiday home and still in its original condition, this property has been undergoing modifications and major works for two years. Amongst other things, the orangery, completely and ecologically renovated, could therefore be used as a second dwelling either as a family home or as a holiday accommodation rental unit with its own independent entrance. New owners will need to continue the works undertaken so far in order to provide modern-day home comforts.

Exclusive sale

730 000 €
Fees at the Vendor’s expense


See the fee rates

Reference 253212

Land registry surface area 19 ha 86 a 74 ca
Main building surface area 410 m2
Outbuilding surface area 363 m2
Number of bedrooms 10

French Energy Performance Diagnosis

Regional representative
Sarthe


Catherine Boivin +33 1 42 84 80 85

contact

Share

send to a friend Pinterest linkedin Facebook

NB: The above information is not only the result of our visit to the property; it is also based on information provided by the current owner. It is by no means comprehensive or strictly accurate especially where surface areas and construction dates are concerned. We cannot, therefore, be held liable for any misrepresentation.

By continuing your navigation, you accept the use of cookies to offer you services and offers adapted to your centers of interest and to measure the frequentation of our services. Learn more